Nieuws

Steekpartij bij aanhouding winkeldief dieptepunt overlast op de Eerste van Swindenstraat

De overlast van bedelaars, dealers, verslaafden en veelplegers op de Eerste van Swindenstraat bereikte maandagmiddag een nieuw dieptepunt. De beveiliger die een man in een supermarkt aanhield voor winkeldiefstal ondervond hevige weerstand van de verdachte en werd daarbij in zijn nek gestoken.

Hoewel de woordvoerder van de betrokken supermarkt het incident ontkent, bevestigen meerdere buurtbewoners en medewerkers van nabijgelegen winkels het voorval. De beveiliger van een winkel vlakbij is door de politie gehoord als mogelijke getuige. Hij had tijdens de aanhouding zicht op de toegangsdeuren van de supermarkt, waar het geweld begon. Omstanders bij de steekpartij omschrijven de aangehouden man als Oost-Europees, verslaafd en iemand die statiegeldblikjes en –flesjes verzamelt. Hij zou zijn mes hebben getrokken toen de beveiliger hem wilde afvoeren naar de kantine van de winkel. Het slachtoffer raakte gewond. Over zijn toestand is niets bekend. 

Afgelopen periode zijn vaker wapens gebruikt tegen winkeliers in de Dapperbuurt. Begin november overmeesterden winkelbezoekers een tiener die met een mes een tabakszaak op de Pieter Nieuwlandstraat wilde overvallen. Hierbij werd niks buitgemaakt. Bij een andere overval op dezelfde winkel een paar weken eerder, gingen twee mannen er wel met een geldbedrag vandoor.

Op straat, vooral ’s avonds, hebben voetgangers last van bedelaars die opdringerig en soms agressief zijn. Een vrouw van in de zestig vertelt onlangs tot aan huis te zijn achtervolgd. Vandaag is ze tijdens het boodschappen doen in een kwartier tijd drie keer aangesproken door bedelaars. Een man van begin twintig is vorige week bedreigd nadat hij weigerde geld te geven. Meerdere winkeliers bevestigen de overlast. De supermarkt waar het steekincident zou hebben plaatsgevonden nam een paar jaar geleden al maatregelen om zich te ontdoen van hangpubliek bij de ingang. De vensterbanken onder het raam werden verwijderd, zodat daar geen zitplaatsen meer zijn.

Een medewerker van een winkel in de Dapperbuurt weet door gesprekken met de politie waarom de overlast van bedelaars vooral afgelopen maanden is toegenomen. “Officieel kunnen ze niet zeggen dat ze onvoldoende capaciteit hebben om alle overlast te bestrijden en daarom bedelaars zonder vaste verblijfplaats of papieren na hun aanhouding in het Oosterpark dumpen. Doel is meer zicht op de situatie krijgen en dan vervolgstappen nemen.” De medewerker verwacht dat het aantal veelplegers en bedelaars vanzelf afneemt. “Om de zoveel tijd wisselt de politie van locatie, over een tijdje is een ander park de klos.”

Bewoners zijn minder optimistisch. Een vijftiger vertelt dat bedelaars maar een deel van het probleem zijn. “Zolang ik mij herinner wordt er gedeald op de Dapperstraat en het plein. Dat trekt een bepaald publiek. Overdag valt dat niet zo op, maar zodra de markt is afgebroken en de winkels sluiten verandert de sfeer, zeker tijdens de donkere dagen.” Dat er overdag ook onrust op de Dapperstraat is, blijkt uit het besluit van woonzorgcentrum De Gooyer. Tot voor kort waren de toegangsdeuren overdag geopend en was iedereen welkom in het ontmoetingscentrum voor een drankje en gezelligheid. Door drankmisbruik, drugs, agressie en bedreigingen van het personeel blijft de ingang tot nader order dicht. Bewoners zijn nog steeds welkom in de gemeenschappelijke ruimte.