Nieuws

Sportcontainers in de parken van Oost: ‘Ga lekker uit je dak’

Kinderen klimmen er ook graag in en op – en dat is prima – maar hij is toch ook echt bedoeld voor volwassenen: de SportContrainer. Sinds kort kun je twee van deze sportobjecten vinden in het Theo van Goghpark en het Oosterpark. Het idee is dat de containers ongeveer eens per half jaar van plek wisselen; eerder stond er een in het Flevopark.

De SportContrainer mag door iedereen vanaf 8 jaar worden gebruikt. Sportclubs en -groepjes kunnen ook een toegangscode krijgen van de container zelf, die gevuld is met sportmaterialen om mee te trainen: informatie hierover is te vinden op de container. Zo hebben de sportschool van Arie Boomsma (Vondelgym) en Sports World de sportcontainer al ontdekt. Er wordt gewerkt aan een programma, zodat duidelijk is wie wanneer gebruikmaakt van de container, maar het blijft nadrukkelijk de bedoeling dat iedereen – zelfstandig of in groepsverband – de container mag en kan gebruiken.

Sportmakelaar Hellen Velders en programmamanager Hafid Ouaali van stadsdeel Oost zijn de aanjagers van het project. Velders: “Wij zijn in Oost al jaren bezig om sport en bewegen op de agenda te krijgen, en dat is ook aardig gelukt.” Zo heeft stadsdeel Oost een voortrekkersrol op dit gebied, en is het ook een van de weinige stadsdelen die voor dit soort projecten budget heeft, aldus Velders. “Nóg wel, moet ik helaas zeggen.” Al denkt ze dat ook het centrale stadsbestuur steeds meer het belang lijkt te gaan inzien. Zo is er bijvoorbeeld sinds kort de zogeheten sport-en-spelnorm, die voor nieuwbouwprojecten de hoeveelheid in sport- en speelruimte in de openbare ruimte voorschrijft naar aanleiding van de bebouwde vierkante meters en dichtheid. “Maar we maken ons bijvoorbeeld ook al jaren hard voor minder stenen en meer groen op de schoolpleinen.” Voor nu er is dus in ieder geval de SportContrainer. “Probeer hem eens en ga lekker uit je dak, zou ik zeggen.”


Zweten in de openbare buitenlucht
In diverse parken in Oost, zoals het Flevopark en het Diemerpark, zijn kriskras allerlei fitnesstoestellen opgesteld. Het Flevopark heeft een gemarkeerde 400-meterhardloopbaan die veel wordt gebruikt. De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland krijgt straks rond het Urban Sportpark calisthenicstoestellen.