Nieuws

Sopraan Channa Malkin uit Oost brengt cd uit

Er woont een getalenteerde sopraan in Oost. Na het Conservatorium van Utrecht, rollen in diverse opera’s en de zelf geschreven, succesvolle theaterproductie Händel goes Tinder – een van de hits van De Parade 2019 – brengt Channa Malkin nu haar tweede cd: This is not a lullaby. “Dankzij mijn zoontje ervaar ik meer vrijheid om de dingen te doen die ik wil doen.”

Het is een cd in drie delen met liederen van Mieczyslaw Weinberg, haar vader Josef Malkin en John Tavener over het moederschap, familiebanden, haar eigen culturele Russisch-Joodse achtergrond en het terugvinden van je eigen identiteit. 
Op een nacht, haar zoontje was zes maanden, kon ze niet slapen en ging Channa op zoek naar muziek voor de Grachtenfestivalprijs 2020 waarvoor ze genomineerd was. Ze kwam de liedjes ‘Rocking the child’ tegen “Ik werd erdoor gegrepen, voelde me begrepen door de muziek. Ik dacht: dit moet mijn volgende cd worden.” De liedjes, die doen denken aan wiegeliedjes, richten zich op de emotionele wereld van de moeder. “Het moederschap heeft me blijdschap en zorgen gegeven, en heeft me veranderd als artiest. Het heeft me niet beperkt, maar juist meer vrijheid en zelfvertrouwen gegeven om de dingen te doen die ik wil doen. Ik zing er beter door dan ooit.”

Channa Malkin (31) groeide op in Amsterdam, in een gezin van klassieke musici: haar vader Josef Malkin is violist en componist, haar moeder pianist. “Ik was eerst niet geïnteresseerd in klassieke muziek, hield van schrijven en tekenen.” Tot ze met een zelfgeschreven liedje mocht optreden tijdens het VPRO-nieuwjaarsconcert. “Ik bleek optreden fantastisch te vinden. Vanaf mijn zestiende nam ik klassieke zangles, ontdekte ik opera, en kreeg ik de rol van Barbarina in de opera Le Nozze di Figaro in de Nationale Opera.”
Dat was een droom die uitkwam. “Toen ik begon met optreden merkte ik dat het publiek in klassieke concertzalen best oud is. Het is sindsdien mijn missie om klassieke muziek te introduceren bij mijn eigen generatie.”

Vanaf 18 juni staan er verschillende optredens gepland, ook in Amsterdam. De cd is opgenomen in de grote zaal van Philharmonie Haarlem (‘fantastische akoestiek’) en in samenwerking met pianist Artem Belogurov en celliste Maya Fridman (‘geweldige musici’). Hij is te koop via Channa’s eigen website en te streamen via de bekende diensten. 

channamalkin.com