Nieuws

Sluizen IJburg binnenkort bediend vanuit de stad

De sluismeester (m/v) op IJburg behoort binnenkort tot het verleden. Als alles volgens plan is verlopen wordt de Betonsluis (aan de zuidkant van de Groene Tunnel) vanaf woensdag 20 mei centraal bediend, en wel vanuit het hoofdkantoor van Waternet bij de Omval aan de Amstel. Op korte termijn volgt ook de bediening van de Nijlpaardsluis (aan de noordkant van de Groene Tunnel) en die van de sluis en de brug bij de IJburgse haven aan de Bert Haanstrakade.
Met de instelling van de centrale bediening vanuit de stad is de sluismeester als vaste figurant voor de IJburgse watersporters verdwenen. De man of vrouw die er altijd alleen voor leek te staan als hier voor alle sluizen boten lagen te wachten en die via de intercom nog wel eens een mopperend geluid mocht waarnemen. Waternet denkt in de nieuwe situatie beter op grote drukte berekend te zijn.

De centralisatie van de sluizen op IJburg is onderdeel van een Amsterdam-breed project, dat in 2018 moet zijn voltooid. Alle Amsterdamse sluizen en bruggen worden dan bediend vanuit de – tegen die tijd goed bemande – Waternetcentrale.

De centralisatie van IJburg heeft de laatste weken tot nogal wat onduidelijkheid geleid. De bedoeling was dat zowel de Nijlpaard- als de Betonsluis in de overgangsperiode met de hand zouden worden bediend, als de sluismeester daarvoor een telefonisch verzoek binnenkreeg. Waternet zegt het te betreuren dat er op dit punt enig misverstand heeft geheerst, waardoor boten die zich bij deze sluizen aandienden alsnog moesten omvaren naar de sluis bij de haven.
Mocht de planning voor de Betonsluis en de Nijlpaardsluis onverhoopt uitlopen, dan kan een schipper die deze sluizen bij dubbel rood licht toch wil passeren de sluismeester bestellen via de telefoonnummers op borden ter plaatse. De sluismeester zal na een melding naar de locatie gaan om de sluis te bedienen. Bij eventuele grote drukte tijdens de komende Pinksterdagen wordt zo nodig extra mankracht worden ingezet.

Overigens blijven de sluis en brug van Steigereiland-Noord vooralsnog vanaf het sluishuis aan de IJburgse haven ‘op afstand’ bediend. Waarschijnlijk wordt de bediening hier niet eerder dan komende winter naar de centrale bij Waternet overgezet. Dan doet de sluismeester voor het laatst de deur achter zich dicht. Het sluishuis krijgt een andere bestemming.

Lees hier meer over de sluizen.