Nieuws

SLUIS OFFICIEEL GEOPEND

Het is zover. Afgelopen donderdag 28 mei om 15.00 uur heeft stadsdeelwethouder Dennis Straat de sluis in het Havenkwartier geopend. En daarmee de nieuwe haven toegankelijk gemaakt. Een belangrijke gebeurtenis voor alle watersportliefhebbers, en voor de leden van watersportvereniging IJburg, die zich jarenlang belangeloos met hart en ziel hebben ingezet om een verenigingshaven te realiseren.

Over het IJ kwamen ze aanvaren: wethouder Dennis Straat en directeur Projectbureau IJburg Igor Roovers. Middenin de sluis hield de boot stil en stopte wethouder Straat traditiegetrouw een muntje in de sluiswachterklomp. Daarna voeren ze onder luid applaus van de toeschouwers de eerste haven van IJburg binnen. Daarmee was de verbinding tussen de haven en het IJmeer officieel geopend.


Op dit moment worden de steigers in de haven nog afgebouwd. De officiële opening van de haven volgt daarom op 27 juni tijdens het festival Net uit het IJ. Toch was het een bijzonder moment voor voorzitter Toine Heijmans van Watersportvereniging IJburg. In zijn toespraak lichte hij toe: “Onze haven is geslaagd. Ik kan niet uitleggen hoe trots je daarop kunt zijn. Het was nog niet makkelijk hier een haven te bouwen, als bewoners. Het was een hels karwei. En hoe lastiger het is, hoe mooier als het lukt. Deze haven is gebouwd op burgerzin. We hebben bereikt wat we wilden bereiken: een bruisend IJburg, waar mensen bezig zijn met hun bootjes, en met elkaar.” 


De nieuwe jachthaven is de eerste ter wereld die wordt gebouwd van Accoyahout, een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Dit hout is een Nederlands patent dat in 2008 de nationale duurzaamheidprijs won, toegekend door onder meer de ministeries VROM, EZ en LNV.