Nieuws

Slimme feesthapjes: snel te maken, lekker en feestproof

Het thema van deze feestmaand wordt gemak. Klinkt je als muziek in de oren, nietwaar? Als je (zoals ik) een halve minuut lopen bij Oostpoort vandaan woont, ligt gemakzucht sowieso op de loer. Voor december haal ik er bijvoorbeeld alles: tien smaken pepernoten, een kerstboom, chique servetten, alle ingrediënten voor het kerstdiner en een nieuwe glitterjurk. Kan allemaal, zonder allerlei principes of wensen overboord te hoeven gooien.

Ook op culinair gebied hou ik het simpel dit jaar. Géén menu’s van bloed, zweet en tranen of boodschappen die uit alle hoeken van de stad moeten komen. Die tijd kun je beter besteden aan genieten van je kerstboom, een potje memory met je schoonmoeder of mijmeren over het afgelopen jaar.

Dus bedacht ik een paar makkelijke hapjes. Geschikt voor allerlei feestelijke gelegenheden, van het heerlijk avondje tot een nieuwjaarsborrel. Grote gemene delers: alle hapjes zijn simpel en snel te maken, én lekker, én feestproof.

Laat maar komen, die feestmaand!

rozemarijnspiesjes met brie en pruimedanten:
Schimmelkaas en pruimedanten zijn een wereldcombi, én heerlijk winters. Rijg ze samen aan een spiesje en daar heb je een prachtig hapje te pakken. Zalig bij de borrel of in een menu na het hoofdgerecht.

nodig voor circa 10 spiesjes:
100 gram pruimedanten (gedroogde pruimen)
200 ml medium sherry
150 gram boerenbrie of een andere witschimmelkaas
10 takjes rozemarijn

bereiding:
Maak een sneetje in de pruimedanten en haal de pitten eruit. Breng de sherry aan de kook in een kleine steelpan en haal van het vuur. Wel de pruimedanten minimaal vier uur in de sherry en haal ze er vlak voor gebruik uit. Snijd de kaas kleiner. Ris de naaldjes van de onderkant van de takjes rozemarijn (laat de bovenste naaldjes zitten) en rijg de kaas en pruimedanten aan de rozemarijntakjes.

oliebolcrostini met paté:
In december gaat er niets boven een warme oliebol. Te veel ingeslagen? Geef de restjes een make-over. Zo maak je er heerlijke crostini van!

nodig voor circa 10 crostini
2 oliebollen van gisteren
75 gram paté
kiemgroente

bereiding:
Verwarm de oven voor op 125 graden. Snijd de oliebollen in plakjes van een halve centimeter. Droog ze 30 minuten in de oven, keer halverwege. Besmeer ze met een lik paté en beleg met een plukje kiemgroente.

feestelijke hummus:
Granaatappelpitjes zijn het summum van feestelijkheid. In het Midden-Oosten wordt er kwistig mee gestrooid over allerlei gerechten. Kan hier ook natuurlijk.

nodig voor een bord vol:
200 gram hummus
een halve granaatappel of kant-en-klare granaatappelpitjes
za’atar (een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten, te koop bij de supermarkt)

bereiding:
Heb je een hele granaatappel gekocht, rol ’m dan even stevig over het aanrecht zodat de pitjes loskomen. Snijd de granaatappel doormidden en knijp de pitjes er voorzichtig uit (even een kliederig werkje). Smeer de hummus uit over een mooi bord. Bestrooi met ringen za’atar en granaatappelpitjes. Lekker met pitabrood.