Nieuws

Slapende pad vertraagt aanleg tennisvelden

Leek het er eind januari nog op dat de tennisvelden op IJburg binnenkort aangelegd zou worden; slaapt de beschermde rugstreeppad zich er precies op dat terrein door de winter! “De bouw van het tennispark zal daarom worden uitgesteld.” Dat schreef Thijs Reuten, wethouder ruimtelijke ordening, 4 februari in een brief aan de deelraad van stadsdeel Oost. “Het is zuur. Wij zijn net als iedereen zeer teleurgesteld.” Hoe het komt dat de pad nu ineens ontdekt werd, weet de wethouder niet.

Stadsecoloog Anneke Blokker trof volgens stadsdeel Oost onlangs ‘sporen’ aan van de rugstreeppad, die een zwaar beschermde status heeft volgens de Europese habitatrichtlijn. Sporen? “Zij kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat de rugstreeppad huist in de zandhopen aan de noordoostkant van Rieteiland Oost, waar de tennisvelden moeten komen. Hij nestelt zich graag diep in bouwrijpe grond, wat daar goed kan. En een slapende rugstreeppad mag, hoe zuur ook, absoluut niet gestoord worden.”

Maar Projectbureau IJburg heeft toch juist voor dit dier een speciale ontheffing, wat wil zeggen dat hij verplaatst mag worden? Omdat het al vaker gebeurde dat zo’n pad roet in het eten van de bouwplanners gooide. “Maar die ontheffing geldt dus niet voor een rugstreeppad in winterslaap. En we moeten ons simpelweg aan de wet houden.”

Als het warmer wordt, waarschijnlijk in april, ontwaakt de pad. Dan kan het dier voorzichtig naar een andere plek worden gebracht. De aanleg van het tennispark zal dan zo spoedig mogelijk van start gaan. Reuten: “Ik snap dat dit een enorme tegenvaller is. Iedereen – wij, de tennissers, de aannemer – stond in de startblokken.” De aannemer onderzoekt de komende dagen nog wel of bijvoorbeeld een gefaseerde aanleg mogelijk is. Maar waarschijnlijk wordt dat lastig. “Zoals het er nu naar uitziet, moeten we maar zorgen dat áls de pad wakker wordt, we er helemaal klaar voor zijn.”

Tekst: L. van den Dobbelsteen
Foto: Jelger Herder
(www.digitalnature.org)