Sport

Sjaak Tersteeg opgelucht na turbulent seizoen WV-HEDV: ‘Wat er is gebeurd verdient geen schoonheidsprijs’

Voetbalclub WV-HEDW beleefde een turbulente jaargang. Ondanks een klassering in de degradatiezone verlengde de club het contract van hoofdtrainer Hans Schakel eind januari, om twee maanden later alsnog afscheid van hem te nemen. Technisch manager (en tevens oud-trainer) Sjaak Tersteeg, die al enkele weken ter ondersteuning naast Schakel in de dug-out had gezeten, werd interim-trainer, geflankeerd door Harry Wellerdieck (trainer tweede elftal). Onder hun leiding ontsnapte WV ternauwernood aan degradatie uit de eerste klasse door op de laatste speeldag met liefst 10-0 te zegevieren over degradant Victoria.

Hoe heb je afgelopen seizoen beleefd?
“Als een slechte film met happy end. We hadden zorgvuldig een nieuwe, jonge, kundige trainer gezocht met WV-achtergrond; Hans heeft vroeger ook bij WV gevoetbald. We moesten de spelersgroep aanvullen met spelers van buitenaf. Het was met veel nieuwe jongens zoeken naar de juiste speelwijze. De competitieresultaten vielen tegen en er waren veel wisselingen, geblesseerden en afwezigen. We bleven onderin hangen. Dat veroorzaakte onrust in een toch al mondige spelersgroep. In de winterstop hebben we intern overlegd; wij zien onszelf niet als club die trainers op straat zet en hielden vertrouwen. Later werd, vooral door tegenvallende resultaten, besloten dat ik een actievere rol zou krijgen en ook op de bank ging zitten. We wonnen een wedstrijd maar daarna verloren we dik. Je merkte dat jongens met weinig vertrouwen voetbalden en mede daardoor werd ons spel onsamenhangend. Vervolgens heeft het bestuur besloten niet verder te gaan met Hans vanwege onvoldoende vertrouwen in een goed vervolg van de samenwerking tussen spelers en trainer.”

Hoe was het om onverwacht weer trainer te zijn?
“Ik heb er wakker van gelegen, vooral om de vraag wat het met Hans zou doen. Ik weet hoe tegenvallende prestaties aan een trainer vreten; je probeert alles en het lijkt wel of niets lukt. Wat er is gebeurd verdient geen schoonheidsprijs, maar we hadden één doel voor ogen, namelijk WV. Het was echt heel belangrijk om in de eerste klasse te blijven en de spelersgroep bij elkaar te houden.”

Waar ben je tevreden over?
“We hebben bij vlagen, zeker thuis, goed voetbal gespeeld en het publiek vermaakt. We hebben een spelersgroep gecreëerd die de eerste klasse stabiel aankan. En zijn erin gebleven met enig geluk en een Houdini-truc. WV beheerste mijn gedachten, ik heb drie maanden in een tunnel geleefd. De opluchting was groot en er ontstond een spontaan feest tot diep in de nacht.”

Hoe ziet volgend seizoen eruit?
“We hebben met Marcel Valk (oud-profvoetballer bij onder meer ADO en Willem II, red.) een nieuwe trainer aangesteld. Ik word weer technisch manager en hoop op stabiliteit. Meedraaien met aantrekkelijk voetbal en vier of vijf jongens uit eigen jeugd, dat zou het ultieme zijn.”