Sport

Seizoen met pieken en dalen voor U23 Tigers

De U23-Tigers spelen net als voorgaande jaren met golfbewegingen. Aan het begin van het seizoen verweerde het team zich kranig tegen de sterke koploper Hijs Hokij Den Haag. Ruim een maand later werden de Trappers, de nummer twee in de poule van acht, thuis met 5-2 verslagen. Met vallen en opstaan, staat de ploeg sinds december redelijk stabiel op de derde plek.

Na twee verloren en vier gewonnen partijen die op 9 november vorig jaar in de Brug werden beschreven, spelen de Tigers hun zevende wedstrijd in het Thialf tegen de Flyers uit Heerenveen. Amsterdam mist belangrijke spelers en begeeft zich door matig spel onnodig vaak op glad ijs. De teams eindigen met 3-3. 

Hoewel het er een week later lange tijd naar uitziet dat de Tigers in Sportium aan het langste eind trekken, eindigt ook de wedstrijd tegen Den Bosch met gelijke cijfers. Vanaf 2-5 achterstand knokken de Red Eagles terug met drie goals. Amsterdam loopt hierna uit met twee punten en raakt door laks spel en gebrek aan eenheid, een euvel waar het team vaker mee kampt, opnieuw het voordeel kwijt. Dankzij de bel eindigt de ijsstrijd met 7-7. Bij meer speeltijd was een achtste goal voor Den Bosch heel denkbaar geweest.

De Alkmaarse bezetting van de onderaan de lijst bungelende Flames wordt overreden door de Tigers, die thuis met tien goals het ijs domineren. Alkmaar verschijnt niet op het scorebord, in eigen huis hadden de Flames met 2-5 verlies meer in de melk te brokkelen.

Leeuwarden speelt begin december in de Elfstedenhal met een lijn spelers uit het eerste team. Ook de vaste leden van de U23-Capitals maken het de zwakkere Tigers lastig. Amsterdam zit niet goed in het spel en mist wederom eenheid in het team. Hetzelfde geldt voor de ontmoetingen met opnieuw Tilburg en Den Haag. Tegen de Trappers houden de Tigers met een eindstand van 6-8 redelijk stand, in de Uithof wordt de ploeg door Hijs Hokij met 13-4 van het ijs geveegd.

De laatste partij van 2023 is thuis tegen de UNIS Flyers Heerenveen. De onrustige wedstrijd met vooral voor de gasten veel straffen, wordt geleid door de Tigers die na drie nederlagen op rij deze keer wel goed in de wedstrijd zitten. Een enerverende avond eindigt met 8-5 voordeel voor Amsterdam.

In het eerste weekend van het nieuwe jaar staat Leeuwarden op het programma. De Tigers spelen in de Elfstedenhal hun tot nu toe beste wedstrijd van het seizoen. Zonder spelers uit het eerste team zet Amsterdam een prestatie van formaat neer. Het eerste punt valt in de 29e minuut en is voor de gasten. Halverwege de tweede periode verschijnen ook de Capitals op het scorebord. Opmerkelijk genoeg vallen de overige goals in de laatste vijf minuten. De Tigers lopen in rap tempo uit naar 1-5, Leeuwarden weet kort voor het eind nog een tweede punt te maken.

De Eindhoven Kemphanen komen met slechts tien spelers naar de Jaap Edenhal en hebben zo geen kans tegen het 21-koppige team van Amsterdam. Vlak voor de tweede rust wordt het 6-1 en zijn drie Hanen geblesseerd. Eindhoven besluit de derde periode niet te spelen, waardoor de Tigers als eenzame winnaars achterblijven. Ondanks de 6-1 overwinning speelde Amsterdam onder de maat en liet zo de gelegenheid het doelsaldo op te krikken aan zich voorbijgaan. Met de juiste aanpak hadden er volgens coach Hennie Jaspers (veel) meer punten ingezeten. “Als onze spelers samen opereren, goed in de wedstrijd zitten en zich niet blindstaren op individuele acties heeft het team alles in huis om te winnen. Komende tijd zal de nadruk weer op betere samenwerking liggen.” Tot half maart hebben de Tigers nog zes wedstrijden te gaan om alle plooien glad te strijken.