Nieuws

Schuld failliete VanMoof stijgt naar 45 miljoen

Schuldeisers die zich na het in juli 2023 uitgesproken faillissement van fietsenproducent VanMoof bij de curatoren hebben gemeld, vorderen samen inmiddels zo’n 45 miljoen euro. Dat bedrag loopt nog hoger op zodra het UWV de kosten van het uitbetalen van achterstallig loon declareert. De Belastingdienst legde al een aanslag van bijna 13 miljoen op. Overheidsinstanties krijgen voorrang bij het uitbalen van schulden.

Zo’n 2600 consumenten die 35 miljoen euro eisen, zijn de grootste groep schuldeisers.  Zij kochten van de fietsenfabriek op de Mauritskade een fiets die ze niet geleverd kregen of betaalden voor onuitgevoerde reparaties. Volgens de curatoren is het zeker dat zij hun geld niet terugkrijgen omdat in de toekomst geen uitkering kan worden gedaan.

Inmiddels is VanMoof in handen van Lavoi, een producent van e-steps. De productie en levering van reserveonderdelen is hervat, waardoor twee Amsterdamse fietsenzaken (Fietswous in Zuid en Wheelgood in Centrum) de fietsen weer kunnen repareren. Ook worden vanaf april nieuwe fietsen geleverd. Behalve dat deze modellen zijn verbeterd, kosten ze beduidend meer. Het prijsverschil bedraagt ruim 1200 euro.

Meer artikelen over VanMoof in de Brug.