Nieuws

Schrijfster boek sekten in Nederland komt signeren

Carine Damen, auteur van Ik was gek van geluk. Verhalen uit sektarische bewegingen, komt 14 december signeren bij Bruna op IJburg. Dan leest ze ook voor uit haar non-fictiewerk, dat veel ervaringsverhalen van ex-sekteleden bevat.

Iedereen kan verstrikt raken in een sekte want deze groepen ontstaan en groeien in het verborgene. Dat is de ongemakkelijke boodschap van Ik was gek van geluk, dat in oktober 2013 uitkwam bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

De auteur, onderzoeksjournalist en schrijver, deed drie jaar onderzoek naar sekten in Nederland en ontdekte dat deze zeer schadelijke groepen talrijk zijn in Nederland. “Niemand stapt in een sekte,” aldus Carine Damen. “Mensen zoeken spirituele verdieping of koesteren idealen om de wereld een beetje mooier te maken. Zo kunnen zij ongewild belanden in groepen met gelijkgestemden die zich rond een wijze leraar, coach of waarzegger vormen. Eenmaal in de sekte voelen ze zich opgesloten en zijn ze overgeleverd aan een leider die psychisch niet gezond is. Maar dan zit je hele leven erin. Zie er dan nog maar eens uit te komen.”

Ik was gek van geluk bevat veel ervaringsverhalen van ex-sekteleden die heel herkenbaar zijn, zegt Carine Damen. “Of het nu een christelijke, boeddhistische of New Age-sekte is, er is altijd sprake van uitbuiting, machtsmisbruik en brainwashing. De verhalen die geïnterviewden mij vertelden waren bloedstollend en handelden zonder uitzondering over seksueel, financieel en geestelijk misbruik.”

Er zijn ook veel cijfers en feiten in Ik was gek van geluk te vinden en laten deskundigen hun licht schijnen over de psychologische processen die in sekten spelen.
Het blijkt dat de moderne sekte vooral ontstaat in de praktijk van coaches en psychologen.

Signeersessie Carine Damen, zaterdag 14 december, 15.00 uur, Bruna, IJburglaan 561.