Nieuws

Schoolvrienden vangen snoek: ‘We wisten meteen dat het een grote vis was’

Dex en Max (beiden 12) trekken er overal in Amsterdam op uit om te vissen. Afgelopen woensdag kreeg Max van zijn vader een nieuwe molen voor zijn hengel en besloot die meteen in het Nieuwe Diep bij het Flevopark uit te proberen.

“Eigenlijk zouden we bij het Amsterdam-Rijnkanaal gaan vissen,” vertelt Dex. Max knikt. “Daar zit veel snoekbaars. We waren eerst niet echt van plan een snoek te vangen, maar de kans daarop is hier groter dan in het Amsterdam-Rijnkanaal.” Nadat aan het lokaas van Max (een imitatievisje) wordt getrokken, ondervinden de jongens hevige weerstand van de tegenpartij. De nieuwe molen verdient zich meer dan terug als blijkt dat Max een prachtige snoek aan de haak heeft geslagen. “Door de kracht wisten we meteen dat het een grote vis was.”

Dex en Max brengen de snoek naar de kant, zetten ‘m op de foto en meten zijn lengte. De roofvis is 65 centimeter, net zo lang als de grootste snoek die Dex gevangen heeft. Max’ record staat op 85 centimeter. Hij leerde het vissen zeven jaar geleden van zijn vader, gaat vaak met hem naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Dex viste vroeger met zijn grootvader en afgelopen zomer in Zweden. Sinds een paar maanden vist hij wekelijks met Max.

De jongens zetten de vissen die ze vangen altijd weer uit. Max vindt het zonde om ze op te eten. “Ik wil snoeken bewonderen en zien jagen.” De vrienden vinden het jammer dat de Partij voor de Dieren een visverbod wil. “Veel dingen zijn verbeterd, waardoor vissen zo min mogelijk lijden. Het is ook goed dat tegenwoordig veel minder weerhaken worden gebruikt, vaak is dat helemaal niet nodig. Van vissen leer je ook dat je goed om moet gaan met dieren. We gebruiken bijna altijd de kieuwgreep, dat voorkomt dat de vis valt en het is de meest pijnloze manier om de haak te verwijderen omdat de bek wijd openstaat.”

Belangrijke reden voor Max en Dex om te vissen is het buiten zijn. “Veel kinderen brengen per dag nog geen uur buiten door en zitten uren achter hun spelcomputer. Wij zijn graag in de open lucht.” Als de snoek is teruggezet veranderen de jongens van plek om opnieuw hun hengel uit te slaan. Ditmaal heeft Dex prijs met een baars en maakt Max de foto.