Nieuws

Scheepvaartmuseum bekroond met Architectuur Prijs 2012

De Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden A.A.P. 2012, is 14 mei toegekend aan de ontwerpers en de opdrachtgever van het vernieuwde Scheepvaartmuseum. Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Laurent Ney (Ney & Partners), Kees Doornenbal (Rappange & Partners Architecten BV) en Ric van Wijk (adjunct-directeur van het museum) kregen de medailles voor hun aandeel in het project dat volgens de jury boven alle andere genomineerde projecten uitsteekt.

De jury bewonderde de architecten van het Scheepvaartmuseum unaniem om hun moedige restauratie en vernieuwingen. “Een zwaar historisch gebouw kon zo worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt.”

A.A.P. wordt sinds 2008 jaarlijks door het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM uitgereikt aan het Amsterdamse project dat volgens een deskundige jury het mooist of vernieuwendst of meest passend is voor deze tijd. Vorig jaar won SeARCH de prijs.

Alle 26 gebouwen die in 2012 werden genomineerd, zijn opgenomen in het boekje Amsterdamse Architectuur 2011-2012 Amsterdam Architecture, onder meer te koop bij ARCAM en diverse boekhandels voor €19,50. Het is ook te bestellen via www.arcam.nl. Het Scheepvaartmuseum siert het cover.

Lees ook:
Jan van Erven Dorens over de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 (26-04-2012)
9 projecten in Oost genomineerd voor Architectuur Prijs (25-01-2012)