Nieuws

Schade storm Ciarán in Amsterdam blijft beperkt

Storm Ciarán die gisteren vanuit Zeeland kwam aanrazen, liet ‘s middags en ’s avonds ook sporen na in Amsterdam. In heel Noord-Holland gold code oranje. Scholen en stadsloketten sloten eerder en sluizen bleven dicht door de hoge waterstand. Het openbaar vervoer was ontregeld en Schiphol annuleerde ’s middags alle vluchten. Wie zich buiten begaf moest behalve de wind ook een enorme hoeveelheid regen trotseren.

Vergeleken bij storm Poly afgelopen juli, een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar, bleef de schade beperkt. Toen raakten zeshonderd bomen beschadigd en vielen ruim honderd om. Gisteren waren dat er vijf, één daarvan stond in Oost.

Voorafgaand aan de storm raadde de gemeente het nadrukkelijk af naar parken en plantsoenen te gaan. Anders dan elders in Nederland waren voor zover bekend geen gewonden in Amsterdam. Op de A79 bij Meerssen viel een omgewaaide boom midden op een auto. Zowel in Apeldoorn als Den Haag kwam een fietsster onder een vallende boom terecht. Beide vrouwen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

In Amsterdam was de storm op zijn hevigst met windstoten van zo’n 80 kilometer per uur. De hardste windstoten in de omgeving (en van Nederland) waren bij IJmuiden en hadden snelheden tot 115 kilometer per uur. Rond 20.00 uur was de storm over zijn hoogtepunt heen en werd code oranje afgezwakt naar geel. De rest van de avond bleef het weer onstuimig, dat is ook de voorspelling voor het weekend. Vanaf begin volgende week wordt rustiger weer verwacht.

Voordat de storm Nederland bereikte was die al in kracht afgenomen. Aan de Franse kust in Normandië en Bretagne werden snelheden van meer dan 180 kilometer per uur gemeten. Meer dan 1,2 miljoen huishoudens zaten zonder stroom. Ook in Engeland en op de Kanaaleilanden sloeg Ciarán toe. Ciarán hield ook huis in België, Duitsland en Spanje, waar net als in Frankrijk ook dodelijke slachtoffers vielen.