De Brug op

Samen de centrale kopen?

(IJ)burgers!

NUON is te koop. Dat hele energiebedrijf, mijn energiebedrijf, is niet aantrekkelijk meer voor de huidige eigenaar, om begrijpelijke redenen (de meeste NUON-centrales worden gestookt op een dure fossiele brandstof). NUON is mijn energiebedrijf, omdat ik klant ben bij NUON. Niet uit liefhebberij, maar omdat IJburg zijn stadsverwarming betrekt bij de (gasgestookte) Diemercentrale. En omdat ik in zo’n ouderwets ontwerp woon, dat nog verwarmd moet worden (duh).

Wat zou zo’n centrale kosten? Op dit moment zijn het er twee, de ene is zelfs net nieuw. Ik hoef ze heus niet allebei, maar dat ouwe kleintje, daar heb ik wel interesse in. Ik wil wel de baas zijn over mijn eigen kachel. Ik, in een coöperatie van andere initiatiefrijke (IJ)burgers die ook de baas willen zijn over hun eigen kachel.

Misschien wil de gemeente Amsterdam ook wel meedenken over dit burgerinitiatief. Zeker als ik erbij vertel dat ik hele generaties operationele managers heb opgeleid die zo’n centrale draaiende kunnen houden en kunnen ombouwen tot een werkelijk interessante, groene, duurzame en daarmee waardevolle energiecentrale. Wie doet er mee? Mail aan rikalmekinders@gmail.com