Nieuws

Het Rode Loper Festival strijkt neer in Betondorp

In Betondorp wordt op 23 en 24 april de zestiende editie van het Rode Loper Festival gehouden. Een pareltje aan de rand van Amsterdam dat veel mensen van naam wel kennen, maar waar ze nooit komen. Daar wil de Rode Loper verandering in brengen.

“We reizen met het festival een paar jaar door Amsterdam-Oost en nemen het publiek mee naar bijzondere plekken. Daar organiseren we samen met professionele kunstenaars en buurtbewoners kunst- en cultuurprojecten die we presenteren tijdens het festivalweekend. Dat is in een notendop de Rode Loper ‘nieuwe stijl’ vertellen Mireille de Ruiter en Linda Vosjan, de enthousiaste festivalleiders sinds 2014.

IJburg was in 2015 de eerste stop van het vernieuwde festival. “Betondorp ligt eigenlijk helemaal niet ver van IJburg, maar het is een totaal andere buurt. Fascinerend. In het dorp heerst een serene rust en de architectuur is prachtig. Zowel de omgeving als de kleurrijke bewoners zijn een grote inspiratie voor onze kunstenaars.”

Er lopen op dit moment een paar internationaal vermaarde fotografen in Betondorp rond waarvan het werk straks in de buitenlucht op de Brink getoond gaat worden. Zij portretteren overburen die elkaar voor het eerst ontmoeten. Mireille: “We zijn heel trots dat fotografen en kunstenaars als Jan Theun van Rees, Yarre Stooker en Fiona Whelan met ons meedoen. Het leuke is dat de fotografen zelf ook blij waren om door ons gevraagd te worden. Betondorp blijkt voor hen iets magisch te hebben.”

Dat geldt ook voor theatermaker Csilla Lakatos, die een theaterroute door het dorp aan het maken is. Vosjan: “Aan de ene kant van Betondorp ligt begraafplaats de Nieuwe Ooster en aan de andere kant de kinderspeelplaatsen van het Onderlangs. Dat inspireerde Csilla tot een route die gaat over de dood tot aan de geboorte. Middels een theaterwandeling door het dorp loopt het publiek letterlijk een omgekeerde levensweg af.” Daarnaast presenteert de Rode Loper de voorstelling Wie ben ik van Esmeralda Detmers, gemaakt met kwetsbare jongeren, en het Betondorplied onder leiding van Jos Zandvliet.

Op zondag 24 april werkt de Rode Loper samen met de eerste editie van het Betondorpse Hartjesfestival, dat een terugkerend evenement aan het Onderlangs moet worden. Buurtbewoners organiseren die dag een voetbaltoernooi, een talentenjacht, workshops en een tweedehands markt met eten en drinken. Samen met de programmering van de Rode Loper is er op 23 en 24 april letterlijk voor ieder wat wils. Een mooie gelegenheid om Betondorp beter te leren kennen.

Programma

Zaterdag 23 april
17.00-21.30 uur
Opening op de Brink met première Betondorplied, muziek, hapjes en drankjes van de Onkruidenier en de Blije Buren, theaterroutes en rondleidingen, fototentoonstelling op de Brink.

Zondag 24 april
14.00-19.00 uur
Hartjesfestival aan het Onderlangs met Rode Loper huisdichter Simon, talentenjacht, tweedehands markt, workshops voor jong en oud, hartverwarmend eten en drinken uit Betondorp, theaterroutes en rondleidingen, fototentoonstelling op de Brink.

Voor updates en tijden zie www.rodeloper.org.