Nieuws

Rock-’n-roll D-Day, fifties op Zeeburgereiland

Café Cruise Inn organiseerde op zaterdag 11 juni de zesentwintigste editie van het festival D-Day, een evenement dat muziekliefhebbers aantrekt van over de hele wereld.

Ondanks de matige weersverwachting was het een zonnige dag. Velen vonden een goede plaats bij het podium, waar onder meer een optreden te zien was van Mischief!, de enige rockabillyband die Nederland rijk is. Richard Verheul, de drummer van deze band en voormalig programmamaker van D-Day, benadrukt dat het bij rockabillymuziek vooral gaat om plezier maken.

Dat was deze dag niet moeilijk. Geen van de bezoekers kon op de energieke livemuziek stil blijven staan. Voor het podium swingden jonge kinderen en koppels, sommigen gekleed in zestig jaar oude vintage-shirts. Rockabilly, een voorloper van de rock-’n-roll, bedient een relatief kleine, maar internationale scene. Zo stond Mischief! vorige maand nog op een festival in Kroatië en speelden er op D-Day ook een Australische, een Italiaanse en een Amerikaanse band.

Voor de argeloze bezoeker draait het op D-Day vooral om lekker rondkijken en je terugwanen in de fifties. Meisjes met felrood gestifte lippen en strakke paardenstaarten swingden met mannen met vetkuiven, gehuld in donkere jeans en bowlingshirts. Alleen de uitbundige en kleurrijke tatoeages verrieden het huidige tijdperk.

Wie zichzelf ook zo’n fiftiesstijl wilde aanmeten kon terecht bij een van de kramen op het terrein, waar wijd uitstaande rokken met polkadots, hooggehakte schoenen, vlinderbrillen en overhemden met platte kragen verkrijgbaar waren. Naast kleding waren er ook snuisterijen en meubelstukken te koop, waaronder die typische Amerikaanse dinerbanken.

Ook auto’s zijn onlosmakelijk verbonden met de leefstijl van de jaren vijftig, en op het terrein was dan ook een kleurrijke verzameling Amerikaanse klassiekers te zien, van glimmende Hot Rods tot roestende Rat Rods. Glanzende Chevy’s en Cadillacs streden met Plymouths en Dodges om de aandacht van de bezoekers, dit alles met op de achtergrond de swingende klanken van de jaren vijftig.

Café Cruise Inn (Zuiderzeeweg 29) vormt een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van rock-’n-roll en rockabillymuziek. Deze stichting (het café draait op vrijwilligers) opende in 1982 haar deuren op een andere plek. Het houten clubhuis is sinds 2000 gevestigd op de huidige locatie.

Door Agaath Blessinga