Nieuws

Een rivier van kruiden door Amsterdam Oost

‘River of Herbs’ heet het initiatief van Lynn Shore. Haar doel is om een ‘rivier’ van kruiden door Oost te laten lopen, van de A10 tot aan de Hortus.

“In Londen bestaat een River of Flowers”, vertelt de van oorsprong Engelse Lynn Shore, terwijl we door de boomgaard in Park Frankendael lopen. Elke woensdagochtend werkt ze met een groep vrijwilligers in vier door haagbeuken omgeven tuintjes, die ze adopteerden van het stadsdeel. “In Londen doen ze het voor de bijen, maar ik vind het belangrijk dat de planten ook iets voor mensen betekenen. Kruiden kun je eten en ze werken medicinaal. Ik ben er dol op.” De boomgaarden in Frankendael staan er vol mee.

In de ‘Fairy Orchard’ prijkt een oude Japanse kers. De bloeiende roze bloemblaadjes laten een diffuus zonlicht door. Het is een geliefde plek voor trouwfoto’s, vertelt vrijwilliger Bob, die vandaag het onkruid achter in de tuin te lijf gaat. Vrijwilliger Wilco legt de laatste hand aan de zelfgevlochten wigwam. Bobby gaat werken aan het ‘blote voeten pad’, waar kinderen (en volwassenen!) over zand, houtsnippers, dennenappels en kamilleplantjes kunnen lopen.

Naast haar werk als docent op de British School of Amsterdam, leert Shore in haar vrije tijd graag buurtbewoners tuinieren. “Met River of Herbs hoop ik dat op een ongedwongen manier te doen”, vertelt ze. “Ook leer ik welke planten je kunt eten en hoe je ze klaarmaakt.”

We lopen naar de ‘Nettle orchard’. Tussen een oase aan brandnetels grijpt Shore naar een ander blad en laat het door haar hand glijden. “Dit is citroenmelisse”, zegt ze, en ruikt aan haar hand. Ze plukt er een steel van voor in de thee. “Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een brandnetelveldje”, zegt ze glimlachend, “maar als je goed kijkt, staan er allerlei eetbare planten.” Ze wijst op smeerwortel, sierframboos, bosjes bieslook en tijm. Met een schepje wrikt ze hondsdraf uit de grond, ook voor in de thee. De eetbare plantjes worden geruild met andere tuinders of opgekweekt met zaden.

Behalve de werkochtenden in Frankendael geeft Shore workshops aan kinderen en volwassenen, en helpt ze buurtbewoners met het adopteren van boomspiegels. “Dat is heel makkelijk in Oost”, zegt ze enthousiast. “Je kunt het gewoon via internet aanvragen.” Het plan om de ‘kruidenrivier’ tot de Hortus te laten lopen, zal heel wat jaren in beslag nemen. “Ik doe het stapje voor stapje.”

Het is elf uur en tijd voor thee. Shore laat het bosje kruiden in een thermosfles glijden en terwijl de vrijwilligers in een kring in de wigwam gaan zitten, legt ze uit dat de bloemetjes, bladeren en stelen van daslook eetbaar zijn en de wortels waarschijnlijk goed voor de prostaat.

De tuinen van de River of Herbs, achter het terras van Merkelbach, zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. Wildplukken is er – mits met beleid – toegestaan. Wees welkom om woensdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur te komen helpen in de tuin.