Nieuws

Reeks inbraken bij Suburb Denim

Kledingwinkel Suburb Denim aan de IJburglaan kreeg eind november voor de tweede keer te maken met een inbraak. Ook op de oude locatie (aan dezelfde IJburglaan) was het al eens raak. En tussendoor waren er nog mislukte pogingen. De politie kwam steeds te laat, tot de laatste keer, toen drie jongens – in een auto vol gestolen kleding – werden gepakt.

“Het wordt tijd dat de politie fulltime op dit eiland aanwezig is.” Marcel van der Noord, eigenaar van Suburb Denim, wordt weer kwaad als-ie erover praat. Op die gasten, die het elke keer weer proberen. “Het is hard werken op IJburg. En zij maar steeds de boel verzieken. Het heeft toch invloed op je leven. Ik ben totaal niet bang, maar na drie keer midden in de nacht wakker te zijn gebeld door de alarmcentrale, slaap ik lichter.”

Met een koevoet en een breekijzer kwamen ze binnen. Jongens uit de wijk, denkt Van der Noord. Omdat twee van hen lopend vluchtten. Niet dat ze moeite deden zich te verstoppen, want ze droegen geen bivakmutsen. Elke keer ging het binnendringen gepaard met veel lawaai. “Eén keer hadden ze zelfs een bijl bij zich. Drie, vier minuten stonden ze op de pui te hakken.”

Alle pogingen tot inbraak werden opgemerkt door omwonenden of voorbijgangers. En elke keer waarschuwde iemand de politie. “Het probleem op IJburg is dat er niet constant politie aanwezig is. Het duurt vijftien minuten of langer voor ze ter plaatse zijn. Dat weten die gasten ook. Als er permanent politie is, wordt de pakkans groter. Maar er is te weinig personeel. Het is niet mogelijk, zeggen ze.”

Natuurlijk is Van der Noord blij dat de politie deze keer in de buurt was. En de zaak serieus neemt; de afhandeling verloopt zeer adequaat. Gerechtigheid. “Ze zijn op het eiland de laatste tijd wel zichtbaarder.”

Dat moet ook wel. In dezelfde week vonden op IJburg nog drie inbraken bij bedrijven plaats. En Marcel hoort ook van klanten steeds meer verhalen. “Ik woon hier nu zeven jaar, en ik heb me nooit onveilig gevoeld. Maar IJburg is een kleine stad aan het worden. De aanwezigheid van politie (‘of anders privébeveiliging’) is noodzakelijk. We moeten niet wachten tot het erger wordt.”

Door Linda van den Dobbelsteen

Foto:
Loeisterk glas is het, te vergelijken met wat gebruikt wordt op het Binnenhof. “Je komt er bijna niet doorheen.” Bijna niet. Van der Noord heeft dus maar een rolluik besteld. “De enige oplossing.”