Nieuws

Recycle Lounge Gallery Club, ‘voor vrienden, levensgenieters en gelijkgestemden’

Verscholen op Zeeburgereiland, aan de voet van de Amsterdamsebrug, staat naast de oudste barakken met studentenwoningen de Recycle Lounge Gallery Club, ook wel bekend als RLGC. Het is een echte club, maar net een beetje anders. Al sinds 2009 worden hier de beste feesten georganiseerd.

Oprichter van de RLGC is Jan ‘Fab’ Nagtegaal, hij overleed in 2017. Hij was een geziene gast in de uitgaanswereld, een Roxyrot met veel vrienden, die hij geschokt achterliet. Wat nu? Zijn zoon en zus, ook betrokken bij de club, zeiden tegen Sunny Onbewolkt: “Als iemand het kan voortzetten, dan ben jij het.”

Dat doe ik nu, met veel passie, vertelt hij. “Door Jan Fab is deze club gemaakt tot wat die nu is. Ik kende hem uit de horeca, hij werkte bij mij achter de bar. We zijn vrienden geworden. Toen hij deze plek opende vroeg hij: kom jij nu bij mij achter de bar?” Sunny richt zijn blik op de enorme muurschildering van Jan in de grote zaal, een dierbare herinnering.

“Hier komen van oudsher veel kunstenaars”, knikt Sunny richting het portret. “Levensgenieters en gelijkgestemden, vrienden van vrienden en mensen uit het uitgaansleven.” Op plekken als Shelter, De School en festivals is het publiek wat jonger, dat kan ongemakkelijk voelen. Hier vind je leeftijdsgenoten, maar er komen ook studenten. We sluiten niemand buiten, je past in de RLGC als je relaxed bent.”

Bijna alles is gemaakt van gerecyclede materialen. Wie rondkijkt ziet ook het rode pluche op de van oude pallets gemaakte loungebanken, een zelfgemaakte dj-booth, een levensgroot Boeddhabeeld en gouden engelen aan het plafond – relikwieën van voorbije feesten. “Het grootste compliment dat we van bezoekers krijgen is dat het hier voelt als thuiskomen.”

Zeeburgereiland wordt bebouwd en opnieuw ingericht, ook deze rafelrand. De RLGC mag in ieder geval tot eind 2020 blijven, waarschijnlijk langer. Tot die tijd bruist Sunny van de plannen. Hij wil bijvoorbeeld het loungen nieuw leven inblazen, deze zomer in de tuin luie zondagen organiseren, op zijn Amerikaans. “Met kids, barbecues, delen met elkaar en drinken van de bar, samen rond het vuur. Gewoon relaxed tot een uur of acht ’s avonds.”

“Er zijn veel mensen die deze club een warm hart toedragen”, heeft Sunny gemerkt. Zoals de bekende dj’s Dimitri (die twee keer per jaar een hele avond draait) en Jaydee, die op 13 april zijn all nighter-primeur beleeft. “Dat gaat een hele bijzondere avond worden. Tegen inwoners van Amsterdam-Oost zeg ik: kom kijken, het is om de hoek. Je hoeft alleen de brug over te fietsen – het maakt niet uit van welke kant je komt, je moet altijd een brug over – en je bent er.”

De RLGC is te huur voor feesten, partijen én trouwerijen; het is een officiële trouwlocatie. Twee keer per maand is er een clubavond met melodieuze techno. www.rlgc.nl, Facebook: ‘Recycle Lounge Gallery Club’.