Nieuws

Receptenboekje van het Afvalpaleis is duurzame gids

Begin deze maand presenteerde cultureel centrum Jungle Amsterdam op de Duurzaamheidsmarkt het Receptenboekje van het Afvalpaleis. Deze gids is net als de workshops en projecten van Jungle bedoeld om duurzaamheid voor zoveel mogelijk mensen te visualiseren.

Breg en Charlotte coördineren projecten en begeleiden vrijwilligers in het Afvalpaleis aan de Dapperstraat. Het receptenboekje dat ze met Jannekee Jansen op de Haar van Jungle Amsterdam samenstelden legt uit hoe schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten zelf te maken en geeft bewaartips voor voedsel. “Veel producten in winkels bevatten stoffen die schadelijk zijn voor mens en natuur. Plastic en niet recyclebare voedselverpakkingen zijn een enorme belasting voor het milieu. Vers eten dat overblijft en anders wordt weggegooid, is aanzienlijk langer houdbaar door het in te maken of te fermenteren. Bij hergebruik van eten en spullen gaat de productie omlaag en dat is gunstig voor het milieu.”

Schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten bevatten vaak chemicaliën. Het Receptenboekje biedt goedkopere alternatieven van natuurvriendelijke producten als klimop en kastanjes. De voorbeeldwoning, repair- en recylclewinkel in het Afvalpaleis zijn bedoeld als voorbeeld om energiegebruik en (over)productie drastisch te reduceren en de gang van producten naar de vuilnisbelt zo veel mogelijk te vermijden. De etalage is op dit moment nog ingericht als water- en energiebesparende badkamer, komende maand zijn duurzame feestdagen het thema. Met legio praktijkvoorbeelden tonen Breg en Charlotte aan hoe een duurzaam huishouden te voeren. “Duurzaamheid is zo’n abstract woord. Mensen moeten zien wat het is.”

Het Receptenboekje van het Afvalpaleis is gratis op te halen bij het Afvalpaleis, Jungle Amsterdam aan Tweede van Swindenstraat 26 en andere buurtcentra.