Janneke Kookt (recepten)

Recept: Lauwwarme wintersalade

Intussen in Amsterdam-Oost werd het winter en beviel ik van een meisje. In de kraamweek – toevallig ook de week van Kerst – at ik me een ongeluk aan allerlei lekkers dat anderen mij voorschotelden: eggs benedict met zalm, kip in veel mosterdroomsaus, chocolademousse en roze taart.

Daarna moest ik weer over tot de orde van de dag met alle uitdagingen van dien. Afkicken van de bovenmatige calorieën. Boodschappen doen met een krijsende baby. Zelf koken. En het allermoeilijkst, elke dag: wat eten we vandaag? De winter vraagt tenslotte om enige creativiteit in de keuken. Bij de groenteboer liggen vooral knollen en citrusvruchten dit seizoen, maar daar kan je met een beetje fantasie toevallig ook een heel lekkere maaltijd mee maken.

Het beste wat de winter te bieden heeft zijn aardperen. Samen met warme chocomelk met slagroom natuurlijk, maar daarmee kan een mens de koude dagen niet te lijf. Aardperen – ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd – zijn onooglijke hobbelige knolletjes. Met hun zoete en nootachtige smaak hebben ze wel wat weg van artisjokken. Schillen is een vervelende klus door die hobbels, maar voor deze salade is dat niet nodig. Aan de slag dus!

voor 4 eters:
700 gram aardperen, grondig gewassen en lelijke plekken weggesneden
500 gram bloemkool, in middelgrote roosjes
4 bloedsinaasappels
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
50 gram walnoten, grof gehakt
100 gram zachte geitenkaas
paar sprietjes bieslook

bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de grote aardperen in vieren, de kleine in tweeën. Schil de bloedsinaasappels, snijd er 3,5 in mooie parten of plakken en vang het sap op. Klop de olijfolie met de honing, twee eetlepels bloedsinaasappelsap, peper en (zee)zout.
Meng de aardpeerparten en bloemkoolroosjes met de dressing. Vis de aardperen eruit en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak een kwartier, voeg dan de bloemkoolroosjes toe, schep even door en bak nogmaals een kwartier. Laat even afkoelen.
Meng de lauwwarme aardpeer en bloemkool met de bloedsinaasappelparten en walnoten. Verkruimel de geitenkaas boven de salade en knip de bieslook erover. Knijp de resterende halve bloedsinaasappel uit over de salade en voeg zo nodig nog wat olijfolie, zout en peper toe.