Nieuws

Recept: Kort-door-de-bocht taart

In vele pogingen de lente af te dwingen haalden wij afgelopen maand vrijwel dagelijks ijs af. Gelukkig zit je in Oost gebakken als ijsliefhebber. Zo huizen bij ons in de buurt al vier ijszaken: een in onze straat met spannende smaken zoals ‘vegan chocolade-rozemarijn’; een echte Italiaanse bijna in onze straat met de zakken pistachenoten voor het raam voor de ambachtelijke beleving; een met oude vertrouwde smaken recht tegenover het park, en een de andere kant op met smurfenijs (waarbij het glazuur al van je tanden springt als je ernaar kijkt maar waar mijn kinderen heel erg op aanslaan). 

Met al dat ijsgeweld in de buurt is mijn eigen ijsmachine steeds verder uit zicht geraakt. Om toch nog iets te betekenen op toetjesvlak, bakte ik zelf vaak een rabarbercrumble bij het afhaalijs. Een crumble (kruimeldeeg) is simpel en snel en werkt heel goed voor mensen die geen talent hebben voor deeg (ik!). Een kort-door-de-bochttaart dus. En het past bij allerlei soorten seizoensfruit, zoals nu met rabarber (officieel een groente). De rabarber kook je eerst bijna tot moes, dus doe hazelnoten door het deeg voor de crunchy touch

Rabarbercrumble

Nodig voor 4 personen:
500 gram rabarber (3 tot 4 flinke stengels)
halve sinaasappel (sap en rasp)
1 zakje vanillesuiker
75 gram gewone suiker
50 gram bloem
50 gram havermout
30 gram hazelnoten, grof gehakt
50 gram koude roomboter, in blokjes + extra om in te vetten
afhaalijs uit Oost

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven op 180 graden). Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van zo’n 3 centimeter. Meng ze in een steelpan met de sap en rasp van de halve sinaasappel, vanillesuiker en 25 gram (dus niet alle!) gewone suiker. Breng de rabarber al roerend aan de kook. Als het geheel kookt zet je het vuur laag en laat je het 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig. De rabarber valt tegen het eind deels uit elkaar. Laat de rabarber een beetje uitlekken, vang het vocht op en eet het de volgende dag in je yoghurt. Vet een kleine ovenschaal in met wat boter en doe de rabarber daar alvast in over. Meng de bloem met de havermout, 50 gram suiker, gehakte hazelnoten en een snuf zout. Kneed daarna snel de koude blokjes boter erdoor tot je een kruimeldeeg hebt. Verdeel het deeg over de rabarber en zet de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de taart nog een beetje warm met een flinke bol afhaalijs ernaast.