Er zijn weinig plekken in Oost waar het najaar zich meer laat gelden dan op de Ringdijk. Op onstuimige dagen jaagt de wind de meerkoeten over de vaart en ruik je de brandende houtkachels. En het is één van de weinige plekken in de stad waar je tamme kastanjes (de eetbare) kunt rapen, leerde ik van een vader van school. Elk jaar in oktober gaat hij met zoon, dochter en een paar schoongewassen plastic bakjes van de Chinees de Ringdijk op om een voorraadje te rapen. Hij woont zelf in de buurt van het Kastanjeplein, maar laat je niet misleiden; daar vind je alleen de paardenkastanjebomen die de niet-eetbare, wilde kastanjes laten vallen.
Dus doe je voordeel met dit weetje – volgend jaar natuurlijk want inmiddels liggen die kastanjes van de Ringdijk allemaal al in houtkachels te poffen. Ook ik was er weer te laat bij (één van de vele stories of my life), dus ik moest het doen met de voorgekookte kastanjes uit de super.
Kastanjes gaan goed samen met paddenstoelen. In het wild vind je die twee ook vaak bij elkaar in de buurt. Gooi ze samen in een pruttelpan, spek erbij, herfstbockje erbovenop, laat maar komen dat najaar!
Paddenstoelenstoof met spek en kastanjes
Voor 4 eters:
klontje roomboter
2 uien, gesnipperd
1 dikke prei, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
200 gram spekjes
400 gram kastanjechampignons, schoongemaakt en grof gesneden
2 tenen knoflook, gehakt
200 ml bockbier
250 ml slagroom
circa 15 verse salieblaadjes, in reepjes gesneden
100 gram gekookte kastanjes, fijner gehakt
voor erbij: stokbrood
bereiding:
Smelt de klont boter in een pan met dikke bodem en bak de gesnipperde ui, preireepjes en spek 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Giet het bier erbij, laat 1 minuut koken en voeg dan de slagroom en salie toe. Laat 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Voeg de gehakte kastanjes toe, warm nog 1 minuut door en breng op smaak met versgemalen peper. Serveer met stokbrood.