Janneke Kookt (recepten)

Recept: Haringen van bosui

Het was op een matte herfstdag dat ik haar bij de ingang van het Oosterpark tegen het lijf liep. Onze jonge zoons hadden elkaar snel gevonden en terwijl zij achter elkaar aanrenden in de speeltuin, voerden wij aarzelend een eerste gesprek. Ze woonde net in Oost, verhuisd vanuit het diepe zuiden van Amerika, en zocht haar weg in de stad buiten het gangbare expatbestaan.

Het gesprek aan de rand van de speeltuin leidde uiteindelijk tot talloze zondagse afspraakjes met onze gezinnen. Middagen waarop wij hen wegwijs maakten in de wijk en zij ons Mexicaans leerden koken, met alle gevolgen van dien. Wat stonden we vaak katerig van de margarita’s de volgende ochtend bij de school waar onze jongens inmiddels op zaten. Tot ze terugverhuisden – wat hebben we gehuild, mijn zoon en ik. 

Gelukkig hadden we de recepten nog. Favoriet is nog altijd de gegrilde bosui, niet per se Mexicaans, maar wel een goede hap bij heimwee naar de zon. Niet te schijterig doen bij het bakken van die bosui; ze mogen hier en daar lekker zwart worden, dat haalt de suikers in de uitjes omhoog. De Amerikaanse Jenna serveerde de bosuitjes alleen met wat zeezout en limoensap. Als goed ingeburgerde expat at ze de bosuitjes als haringen. Ik maak er vaak een Spaanse romesco-saus bij van rode paprika en amandelen. Laat als je tijd hebt de saus een nachtje in de koelkast staan, dan smaakt-ie nog lekkerder. 

nodig voor 4 snackers: 
halve bol knoflook
2 rode paprika’s 
olijfolie
40 gram blanke amandelen
1 kleine theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel sherry-azijn of rode wijnazijn
2 bosjes bosui, goed schoongemaakt

bereiding: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een stukje van de bovenkant van de knoflooktenen (laat de rest van het schilletje eromheen zitten), overgiet ze met wat olijfolie en wikkel ze samen losjes in aluminiumfolie. Leg het pakketje in een ovenschaal samen met de paprika’s en overgiet ook deze met wat olijfolie. Schuif de schaal de oven in. Haal na 30 minuten de knoflook eruit en laat de paprika’s nog een kwartier staan of totdat het velletje zwartgeblakerd is. Misschien moet je de paprika’s tussendoor wat draaien. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen. Verwijder het vel met een scherp mesje en haal ook de zaadlijsten en zaadjes eruit. Laat de rest goed uitlekken. Rooster de amandelen kort in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Knijp de knoflooktenen uit de schilletjes. Pureer de paprika met de amandelen en knoflooktenen en roer paprikapoeder en azijn erdoor. Breng op smaak met een flinke draai verse peper en zout. Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie, laat lekker heet worden en gooi de bosuitjes in hun geheel erbij. Schroei ze goed dicht en serveer ze met de romesco-saus.