Janneke Kookt (recepten)

Recept: Gegrilde maïskolven met misoboter

Toen de lente dan eindelijk deed wat-ie moest doen, waren we die natte ellende van de maanden ervoor snel vergeten. Zou dat met corona ook zo gaan, dat we straks niet meer weten hoe dat anderhalvemeter-leven eruit zag? Ik denk het, zo gaan die dingen nu eenmaal. 

We openden het barbecueseizoen in de tuin van de buren. Met zonnebrillen op, de buurman als chef bbq achter zo’n imposant, groen apparaat, buurtkat Japie loerend op de gamba’s en zeven kinderen rondrennend met waterpistolen. Op de barbecue lagen een paar puntpaprika’s, groene asperges, bosuitjes, maïskolven en linzenburgers te roken. Voor de niet-vega’s (inmiddels een uitstervende soort in deze stad) had de buurman een groot stuk sappig buikspek gehaald. 

Vega en barbecueën gingen lange tijd niet samen. Zei je barbecue, dan zei je vlees. Maar alles wat in een pan kan, kan natuurlijk net zo goed op de barbecue. We hadden het alleen nog nooit geprobeerd. 

Gegrilde maïskolven zijn hier een dikke hit onder de grote en kleine mensen. Koop ze voorgekookt want anders ben je lang in de weer met bladeren en draden die verwijderd moeten worden en dan moeten ze ook nog gekookt worden. En uiteindelijk wil je gewoon met je zonnebril bij de gezelligheid zijn, toch? De misoboter erbij is echt in één minuut klaar en is ook nog lekker bij het stokbrood. 

Voor 4 eters:

4 voorgekookte maïskolven
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 eetlepel misopasta (dé vega smaakmaker van het moment!)
bosje koriander
4 bosuitjes

Bereiding:
Meng de boter met de miso en klop even door met een spatel of garde. Doe de misoboter in een kommetje en zet in de koelkast. Snijd de bosui in ringetjes en hak de korianderblaadjes fijn. Leg de maïskolven op de barbecue en draai regelmatig. Over grilltijden kan ik helaas niks zinnigs zeggen maar als ze aan alle kanten een beetje bruin / zwart worden, zijn ze klaar. Dan zijn de suikers gekaramelliseerd en dat is wat je wil. Serveer de maïskolven met een lik misoboter, de bosui en koriander.