Nieuws

Programma Rode Loper Festival

Op het IJburgse Centrumeiland vindt op 6 en 7 juni het Rode Loper Festival plaats. Uitvalsbasis is de Urban Campsite Amsterdam, op het uiterste puntje van het nieuwe eiland. Het thema is Building4Community. Op het festival speelt zowel het letterlijk bouwen in de buurt als het sociaal bouwen een rol.

Beeldende kunstroute
Studenten van de Academie van Bouwkunst en buurtgenoten hebben samen kunstobjecten gemaakt die een andere blik op de buurt geven. Deze werken vormen een beeldende kunstroute, op en naast de UrbanCampsite op Centrumeiland. De UrbanCampsite is een camping van kunstwerken die tijdens de zomer van 2015 gasten ontvangt. Voor de Rode Loper een prachtige plek die versterkend werkt voor de eigen beeldende kunstroute, die de hele zomer te bekijken zal zijn.
Samen met Equipe, bureau voor architectuur en urbanisme, wordt vanaf zondagmiddag 7 juni een begin gemaakt met een nieuw groots landart-project. Tijdens de zomer wordt met bezoekers van Centrumeiland het kunstwerk afgemaakt. Dit project komt samen met architectuurinstituut Arcam tot stand.

Theater voor jong en oud
De voorstelling Ga je mijn verhaal stelen of mag ik ook meedoen? is gemaakt door jonge makers van de Theaterschool in Amsterdam samen met bewoners van het Martien Schaaperhuis (huis voor voormalig dak- en thuislozen) op IJburg, onder leiding van Titia Bouwmeester (ex Dogtroep). Een bont gezelschap, een tocht, een voorstelling. Op zoek naar overeenkomsten en verschillen.
Voor iedereen van 6 jaar en ouder is er een interactieve voorstelling tegen het decor van de UrbanCampsite: Zora en de Zuiderzee of waar de wind vandaan kwam. Gemaakt en gespeeld door Lot Houtepen.

Opening en tijden
Zaterdag 6 juni openen om 17.00 uur het Rode Loper festival en de UrbanCampsite, met Blij eten van Blijburg en muziek. Zaterdag starten om 18.00 en 21.30 uur de theaterroutes Ga je mijn verhaal stelen… Op zondag nemen om 11.00 uur 120 mensen plaats aan tafel voor de buurtbrunch (alle plaatsen al gereserveerd). Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur speelt Zora en de Zuiderzee. Vanaf 13.00 uur start de bouw van het landart-project bureau Equipe/Arcam.
Met blij eten van Bijburg & IJs op zonne-energie & kinderactiviteiten. Kaartverkoop via www.rodeloper.org.

Na IJburg reist het festival verder naar Betondorp, Oud-Oost, Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied.

Urban Campsite
In juni strijkt de Urban Campsite neer op Centrumeiland, een initiatief van Annette van Driel en Francis Nijenhuis. Vlak naast het stadsstrand wordt het landschap ingericht met een tentoonstelling van veertien artistieke, bijzondere en soms gekke kunstwerken, waarin je kunt overnachten. Kunstenaars als Rob Sweere, Joep van Lieshout en Refunc gebruiken voor hun kunstwerken voornamelijk restmaterialen, die de meeste mensen als afval beschouwen. Kamperen en kunst. Workshops en performances maken de beleving compleet.