Nieuws

Proeftuin Waaidorp

Waaidorp opent op 1 december haar deuren. Het Annie M.G. Schmidt Huis en restaurant Praq worden tijdelijk gehuisvest in een zogenaamde romneyloods. Deze staat op het Zeeburgereiland, naast het terrein met de drie silo’s van de voormalige waterzuivering. Twee silo’s worden verbouwd tot de definitieve locatie van het Annie M.G. Schmidt Huis.

Frits Ferres, directeur van het Annie M.G. Schmidt Huis, kan niet wachten tot de tijdelijke locatie geopend is. Niet alleen omdat hij het zwervende kantoorbestaan beu is, maar bovenal omdat “het één groot laboratorium is, waar we warm kunnen draaien voor onze toekomstige activiteiten.” In de ‘proeftuin’ wordt samengewerkt met andere instellingen, zoals Theatraal IJburg, filmhuis Kriterion, het Amsterdams Kleinkunst Festival en ROC Amsterdam- Flevoland.

De ‘voorproefjes’ zullen gebaseerd zijn op het gedachtegoed van Annie M.G. Schmidt. “Mensen denken vaak alleen maar aan haar als kinderboekenschrijfster, maar Annie deed nog veel meer: ze schreef ook theaterteksten, columns, liedjes en musicals. Ze gaat als het ware door de generaties heen.” Hij lacht: “Je komt eigenlijk niet van haar af.”

De activiteiten zijn bedoeld voor een breed publiek. “Ik denk bijvoorbeeld aan familiebrunches in het restaurant op zondag, waarbij de kinderen kookles krijgen en de ouders een workshop voorlezen volgen.”

De tijdelijke ruimte is multifunctioneel. Van de loods (11 bij 30 meter) wordt een belangrijk deel in beslag genomen door het restaurant. De twee kleinere ruimtes worden gebruikt voor kleine theatervoorstellingen en workshops. “Voor grotere producties bouwen we het restaurant om tot theaterzaal,” zegt Ferres. In de zomermaanden wil hij ook de ruimte buiten de loods gebruiken. “Bijvoorbeeld voor een drive-inbioscoop.”

Projectbureau IJburg schreef twee jaar geleden een prijsvraag uit voor een herbestemming van de silo’s. Het initiatief van AM Vastgoedontwikkeling, de Alliantie Projectontwikkeling, restaurant Praq en Stichting Annie M.G. Schmidt Huis kwam als winnaar uit de bus. “Het initiatief voegt iets toe aan het eiland en de buurt. Er is voor alle leeftijdsgroepen iets te doen,” zegt Isja Venekamp, assistent-projectmanager Zeeburgereiland. “In afwachting van de verbouwing biedt een romneyloods uitkomst.”

De naam van het initiatief is geïnspireerd op een serie boeken van Annie M.G. Schmidt met als titel Waaidorp. De locatie ademt de geest van de schrijfster, vindt Ferres. “De boekjes gaan over de ervaringen in een nieuwbouwwijk tot het moment dat de wijk af is.” Wanneer het Annie M.G. Schmidt Huis af zal zijn durft hij niet te voorspellen. “De bouw is nog niet gestart omdat een aantal subsidiegevers en sponsoren nog onzeker zijn. Maar daar staat tegenover dat we nu in ieder geval een locatie hebben.”