Nieuws

Prijs voor sociaal werkbedrijf Pantar

Stichting Pantar heeft de Werkinnovatieprijs gewonnen. Het grootste sociaal werkbedrijf van Amsterdam krijgt 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van ‘groene’ projecten die duurzaam werk opleveren voor mensen die nu vrijwel geen kans maken op een baan. 
In een Circulaire Hub in Amsterdam-West gaat Pantar organisch afval omzetten in waardevolle grondstoffen. Met geruisloze elektrische auto’s worden straks in de wijken bijvoorbeeld sinaasappelschillen en koffiedrab opgehaald. Dit afval wordt in de Hub gebruikt bij het maken van zeep of bij de teelt van oesterzwammen. Ook petflessen, blik en pallets worden in de Hub verwerkt tot nieuwe producten. De eerste afnemers hiervoor hebben zich al gemeld. 
Pantar biedt in Amsterdam werk aan zo’n 3000 moeilijk plaatsbare mensen: zij zijn vooral zichtbaar in de stadsreiniging, maar beheren ook parkeergarages en fietsenstallingen of werken in het groenbeheer. 
De Hub sluit aan bij de ambitie van Amsterdam om volledig circulair en sociaal duurzaam te worden. ‘Bij de Hub komt straks een vergister te staan waar we het organisch afval dat overblijft omzetten in energie voor onze kassen en ons elektrisch wagenpark,’ zegt Peter van ’t Klooster van Pantar. ‘Het project is tussen 2020 en 2025 goed voor 120 vaste banen.’ 

Foto: Monique, medewerkster van Pantar Amsterdam, in 2011. Alles wat de mensen op straat gooien, ruimt zij op. “De boel prikken, dat is wat ik doe. Lekker in de buitenlucht, alle wijken schoonmaken.”