Nieuws

Posteractie en statement voor inclusieve samenleving: ‘We willen dat iedereen zich veilig voelt’

Na meerdere geweldsincidenten tegen lhbt+ in Oost dit jaar komen Alle Kleuren Oost, het stadsdeel en veel andere organisaties samen in actie. De regenboogvlag is gehesen, er is een postercampagne gestart en nog dit jaar komt er hopelijk voorlichtingsmateriaal op alle middelbare scholen in Oost. “Het maakt niet uit wie je bent, van wie je houdt of waar je in gelooft. We zijn Samen Oost.”

Jaika Koot, ambassadeur van Alle Kleuren Oost, een stichting die zich inzet voor verbinding, diversiteit en inclusie: “Er was natuurlijk woede en verdriet na die verschrikkelijke incidenten, maar het mag niet gebeuren dat mensen tegenover elkaar komen te staan. Samen met onder meer het stadsdeel, Dappere Dames, Streetsmart en Trans Amsterdam hebben we ons toen vrij snel verzameld. We zeiden: we laten ons niet uitspelen en polariseren. Nu staat het licht op de recente incidenten, maar het gaat ons om alle vormen van uitsluiting. Het gaat ons ook om discriminatie en islamofobie. Deze posteractie, een duidelijk statement voor een inclusieve samenleving, is nog maar het begin. We willen dat iedereen zich veilig voelt.”

Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter: “De campagne van Alle Kleuren Oost, al gestart naar aanleiding van het geweld tegen Fabio en Daniel, is prachtig en krachtig, die hebben wij direct omarmd vanwege de verbindende boodschap.” Hij ontkent niet dat er problemen zijn. “We zijn, samen met de politie, met een heel stevig actieprogramma bezig. Iedereen staat op scherp. Elke aangifte wordt bij ons gemeld. Voor de slachtoffers is een bijeenkomst georganiseerd, en we gaan cursussen geven, we laten ze niet alleen staan.”

Deze zomer riep hij, nadat een woning met een regenboogvlag werd bekogeld met eieren en vuurwerkbommen, iedereen op die vlag te hijsen, als teken van solidariteit. Op het stadsdeelkantoor werd die vorige week definitief gehesen. Poorter kreeg behalve positieve ook negatieve reacties. Het zou gratuit zijn. “We weten wel dat er meer nodig is dan een poster en een vlag. Maar symbolen doen er ook toe.”
Het blijft hier dan ook niet bij. “Nog dit jaar zoek ik, in samenwerking met het COC, alle directeuren van de middelbare scholen in Oost op. Landelijk doet maar 1 op de 3 scholen aan lhbti-voorlichting, wist je dat? Dat is veel te weinig. Ik ga voor een gehesen vlag en voorlichtingspakketten op alle scholen.”

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, vult Jaika aan. Ze kijkt even naar de poster. “Het maakt niet uit van wie je houdt of wat je gelooft, een keppeltje of een hoofdoek draagt, met je geliefde hand in hand loopt. Ik zie al veel posters hangen. Daarmee zeggen mensen: Wij staan voor inclusief Oost. Ik hoop dat er nog veel meer mensen meedoen.” Poorter knikt: “Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn, zonder belemmeringen.”

De poster vind je in het hart van editie 125, die deze week verspreid wordt. Hang ‘m op en stuur een foto naar info@debrugkrant.nl. We maken er een collage van.

Foto: Jaika Koot, ambassadeur van Alle Kleuren en stadssdeelvoorzitter Maarten Poorter.