Sport

Portret van een wedstrijdsecretaris

Het is een typische zaterdag bij AHC IJburg. De velden zijn van ’s morgens vroeg tot aan het einde van de dag druk bezet. Is de ene wedstrijd net afgelopen dan begint de andere partij alweer. Dat de dag gesmeerd verloopt, is mede te danken aan Evelien Nienhuis. Als wedstrijdsecretaris is zij verantwoordelijk voor de indeling van de thuiswedstrijden van de IJburgse hockeyclub.

“Zaterdag is ‘mijn’ dag: de jongste jeugd en de junioren. Iemand anders doet de zondag. We hebben de taken gesplitst omdat er heel veel tijd in ging zitten,” legt Nienhuis uit.

Het is een flinke puzzel om een speelschema op te stellen. De zaterdagafdeling bestaat uit zestig teams, waarvan gemiddeld de helft een thuiswedstrijd speelt. “Ik ben er elke dag wel mee bezig. Vooral in de periode dat er moet worden ingepland voor de voorcompetitie, de herfstcompetitie, de midwintercompetitie en de lentecompetitie. Dan besteed ik er zo’n dertig à veertig uur per week aan.”

Wedstrijden verplaatsen
De wedstrijden moeten worden verdeeld over de twee velden van AHC IJburg. Dat lukt niet altijd. “Soms maken we van een thuiswedstrijd een uitwedstrijd. Of we wijken uit naar een andere club. Zo hebben we onlangs een veld gehuurd bij Waterland.”

Nienhuis heeft als wedstrijdsecretaris ook andere taken. Ze controleert op wedstrijddagen de digitale wedstrijdformulieren, die de teams na afloop van hun duel invullen. Ook ziet ze erop toe dat de velden op de juiste manier worden uitgezet. De F-jeugd werkt wedstrijden bijvoorbeeld af op een kwart veld. Daarnaast is Nienhuis bij de club het aanspreekpunt voor de bond en heeft ze contact met de andere wedstrijdsecretarissen.

Nienhuis doet het vrijwilligerswerk al twee jaar met veel plezier. “Ik vind het ontzettend leuk mee te helpen de club verder uit te bouwen.”