Nieuws

Politie in Oost waarschuwt voor Ierse oplichtersbende

Op sociale media adviseert de politie in Oost geen diensten te laten verrichten door klusjesmannen die spontaan langskomen, ook niet als ze er betrouwbaar uitzien. De ‘Irish Travellers’ bieden klusjes aan als het schoonmaken van de oprit, de dakgoot repareren of schilderwerkzaamheden. Vooraf wordt een prijs afgesproken, na de klus vragen ze een onredelijk bedrag. Wie weigert te betalen, kan rekenen op bedreigingen.

Travellers of Ierse klusjesmannen reizen rond en verdienen onderweg geld met oplichtingstrucs. Ze rijden vaak in busjes met een Engels kenteken. Ze hebben vaak eenvoudige folders, werken meestal zonder offertes en spreken Shelta of Engels met een eigen accent. Ze gaan de deuren langs met de mededeling dat onderhoud aan het huis nodig is en bieden hun werk soms op zo’n agressieve manier aan dat mensen niet durven te weigeren. Aanvankelijk rekenen ze een lage prijs, zodra betaald moet worden is het bedrag een stuk hoger omdat ze tijdens het werk meerdere gebreken zouden hebben ontdekt. In werkelijkheid is het onderhoud vaak niet nodig. Achteraf blijkt dat het werk niet of zeer slecht gedaan is.

Gebruikers van Nextdoor melden dat de Travellers in de Plantagebuurt, Weesperzijde en in Duivendrecht langs de deuren zijn geweest.