Nieuws

Ploggen in het Flevopark: ‘Ik erger me mateloos aan zwerfafval’

Er wordt veel over gezeurd, maar sommige mensen doen er gewoon iets aan: zwerfafval. Zij organiseren opruimacties en doen aan ploggen (een samentrekking van het Zweedse plocka ‘oprapen’ en joggen) in het Flevopark. 

“Ik erger me mateloos aan zwerfafval,” vertelt Jaap le Poole (44) die in de Indische Buurt woont. “Als ik ga hardlopen of wandelen raap ik altijd minimaal één stuk zwerfafval op. Niet alles, want dan word ik gek,” lacht hij.

Vorig jaar organiseerde Jaap onder de noemer Raap Het Op drie opruimacties in het Flevopark. In het voorjaar kwamen er tien mensen op af, in juni zes en in september zestien. “Steeds zag ik andere gezichten, in totaal hielpen er dus al ruim dertig mensen mee.” 

Jaap erkent dat het oprapen van zwerfafval het probleem niet voorkomt. “Het is vooral voor je eigen gemoedsrust, voor de dieren in het park en het aanzicht ervan. Maar om het echt zinvol te maken, moet je zorgen dat er ook minder afval komt te liggen. Door er aandacht voor te vragen bij de gemeente, bijvoorbeeld. Een ander type afvalbakken zou ook al helpen. Nu pikken vogels het vuil er vaak uit. En dat waait vervolgens weg.”

Bij een eerdere opruimactie gingen deelnemers ook ‘de bosjes’ in. “Dan zie je hoeveel er nog ligt: chipszakken, hondenpoepzakjes en zelfs gebruikte condooms.” Voor de opruimacties leent Jaap grijpstokken van de gemeente. Tijdens het hardlopen is Jaap selectiever. “Blikjes, plastic flesjes en chipszakken pak ik wel op, maar billendoekjes, zakdoekjes en mondkapjes laat ik liggen. Dat laatste is trouwens een nieuw soort zwerfafval.”

Jaap hoopt dat hij anderen meekrijgt. “Als er een hardloper achter mij rent, gooi ik het afval zichtbaar in de vuilnisbak in de hoop dat die ander dan ook sneller iets zal doen.”

Het is volgens Jaap de kunst om ook te kunnen stóppen met opruimen. “Soms raap ik één ding op en zie ik twee meter verderop weer wat, en zo ben je al snel de hele straat aan het opruimen. Als ik zie dat ergens veel ligt, besluit ik soms bewust om er niet aan te beginnen. Ook als ik bij het hardlopen even echt wil doorlopen, moet ik die knop omzetten.”

Reinout Koperdraat is ook zo’n plogger. “Het is een zoete verslaving geworden. Ik kan het niet laten om afval op te rapen.”

Reinout is trainer van het hardloopclubje De Doorlopers, dat elke zaterdagochtend het Flevopark in trekt. De deelnemers zijn eraan gewend dat hun trainer af en toe naar de grond duikt om iets op te pakken. Een vuilniszak neemt Reinout nooit mee. “Magischerwijs vind ik altijd wel ergens een draagtas.” Het Flevopark is relatief schoon, volgens Reinout. “Het Oosterpark is een ander verhaal.” 

De volgende opruimactie van Raap Het Op in het Flevopark is eind oktober of begin november. Kijk op de Facebookpagina om op de hoogte te blijven.