Nieuws

Plannen voor een slibvijzelgemaal

Op het Zeeburgereiland staan twee slibvijzelgemalen die opvallen door hun compacte, bijzondere vorm. De gemalen zijn restanten van de in 2006 ontmantelde rioolwaterzuiveringsinstallatie. Fotograaf en ondernemer Martijn van den Dobbelsteen ontwikkelt één van de gemalen in twee fases tot een creatieve werk- en ontmoetingsplek.

In de eerste fase wordt het bestaande gebouw bruikbaar gemaakt als werkruimte voor Dobbelsteen Fotografie en de redactie van nieuwskrant de Brug. Het voormalige gemaal blijft daarbij grotendeels in oorspronkelijke staat. Omdat de entree moet worden aangepast aan het nieuwe straatniveau, wordt het gebouw letterlijk laagdrempelig. Het nodigt buurtbewoners uit binnen te komen voor een kop koffie en het laatste nieuws.

In de tweede fase wordt het slibvijzelgemaal uitgebreid. De contour wordt naar de achterzijde toe ‘geperst’ tot een groter volume, dat gedeeltelijk onder het straatniveau komt te liggen. Op de begane grond komt een 21 meter lange galerieruimte, die aan weerszijde als patio vijf meter doorloopt in de buitenruimte. Hier kunnen ook culturele evenementen worden georganiseerd. Zo wordt het slibvijzelgemaal, als bijzonder erfgoed van het Zeeburgereiland, een dynamische ontmoetingsplaats.

Het uitgebreide slibvijzelgemaal. Ontwerp: MIR architecten

Slibvijzelgemaal Zeeburgereiland
Opdrachtgever: Dienst Waterkeringen & Rioleringen, gemeente Amsterdam
Bouwer: Rebel Bouw BV, Oude Meer
Oplevering: 1982