Nieuws

Permanente broedplaats in Bajesdorp

Bij de voormalige Bijlmerbajes werden zo’n twintig jaar geleden de cipierswoningen gekraakt. Er ontstond een bloeiende woon-werkgemeenschap, maar deze werd in 2019 ontruimd en gesloopt. De gemeente vond dat er in de wijk die nu op het terrein verrijst ruimte moest zijn voor een nieuwe broedplaats. In een unieke samenwerking tussen gemeente, de gebiedsontwikkelaar en het Bajesdorp-collectief wordt nu aan de Wenckebachweg een duurzame, permanente vrijplaats gerealiseerd. 
Femke Ravensbergen van het Bajesdorp-collectief: “Een ongekende samenwerking: we werden als eigenzinnige gemeenschap voor het eerst serieus genomen door een grotere partij. Dat voelde als een kleine overwinning, niet alleen voor onszelf maar ook voor de toekomst van de stad.”
Op 12 mei werd, in aanwezigheid van wethouder Van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) en gebiedsontwikkelaar Peter Heuvelink, de ‘Vrijkoop van Bajesdorp’ gelanceerd. De oude Bajesdorp-gemeenschap gaat zelf een duurzame vrijplaats realiseren met zo’n 20 woningen en ateliers, waarvan zij collectief eigenaar wordt – een constructie die garandeert dat de ruimten altijd betaalbaar zullen blijven. De 600.000 euro die hiervoor nodig is, wordt opgehaald via de uitgifte van obligaties (250 euro per stuk). Zie bajesdorp.nl, vrijkoopbajesdorp.nl.