Nieuws

‘Partijcongressen’ in het IJburg College

Eerste- en tweedejaars leerlingen van het IJburg College doen deze maand aan politiek. In groepjes vertegenwoordigen ze het hele Nederlandse politieke spectrum, en deze week houden de scholierenpartijen – PvdA, CDA, VVD, Groen Links en SP – elk hun eigen partijcongres. Amsterdamse leden van de echte partijen komen daarbij begeleiden en debatteren. Op 15 oktober vindt het grote slotdebat plaats.

Op het IJburg College staan opdrachten zoveel mogelijk in de werkelijkheid. Het actuele thema Verkiezingen past daar helemaal in. Wat komt er allemaal kijken bij het maken van keuzes? Welke belangen spelen een rol? Leerlingen lezen zich eerst in in de geschiedenis en standpunten van de bestaande politieke partijen. Vervolgens formuleren zij hun eigen standpunten en argumenten over drie onderwerpen: onderwijs, milieu en veiligheid. Hierover debatteren ze deze week, tijdens hun eigen partijcongres.

Het thema wordt afgesloten met de eindopdracht, het grote slotdebat op 15 oktober in stadsdeelkantoor Oost. Dat gebeurt onder leiding van onder anderen stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik en portefeuillehouder Lieke Thesingh.

Lees ook: 
Schoolproject ‘Campagne voor IJburg’: Jongeren missen sfeer (11-07-2012)