Nieuws

Parkkonijnen ziek

De konijnen in het Diemerpark en het Flevopark zijn besmet met myxomatose. Deze virusaandoening (een pokkenvirus) is niet gevaarlijk voor mensen, maar is wel besmettelijk voor tamme konijnen. Het stadsdeel vraagt de mensen om de dieren met rust te laten en vooral niet mee naar huis te nemen. Tegen myxomatose is weinig te doen. De ziekte, die meestal wordt verspreid door stekende insecten als de mug en de vlo, manifesteert zich vaker bij deze diersoort.

De konijnen lijden dan aan allerlei infecties, wat goed te zien is aan de dikke, roodomrande ogen. De meeste konijnen gaan dood aan de ziekte. Waarschijnlijk zijn de populaties in de parken volgend jaar weer hersteld.

Het konijn is een zoogdier, behorende tot de orde der haasachtigen. Vaak wordt gedacht dat konijnen knaagdieren zijn, maar dit klopt niet. Een konijn beschikt in het bovengebit namelijk over vier snijtanden, terwijl knaagdieren er maar twee hebben. Het konijn leeft alleen van plantaardig voedsel. Maar hij eet ook zijn eigen keutels op; een soort van herkauwen. In het Diemerpark hebben konijnenfamilies hun hol vaak onder bramenstruiken. Onder deze prikkelbosjes zitten ze veilig afgeschermd van een van zijn grote vijanden: de roofvogel.