Nieuws

Panama ‘up and running’ vanaf april

Eén ding is zeker, aldus de dame die bij Panama de deur opent: ‘We gaan in april weer open’. Onzekerheid klinkt door over wat er wel en niet gezegd mag worden. Als ik informeer of een van de protesterende buurtbewoners een wethouder is of een ambtenaar bij het stadsdeel, houdt ze de boot af. ‘We houden graag alle relaties goed.’ We maken een afspraak voor een telefonisch interview.

De afspraak is om de volgende dag om 13.00 uur te bellen, maar ik besluit erheen te gaan. De deur van de nachtclub zit dicht. Er hangt een briefje op over een sample sale van Björn Borg die elders plaatsvindt. In het raam aankondigingen van evenementen die al geweest zijn.
Het ruimtelijke restaurant met terras waar de zon volop schijnt staat erbij alsof elk moment de zonaanbidders massaal de zitjes gaan bevolken. Maar het is er leeg. Ik loop om het gebouw. Stil. Donker. Als ik op het afgesproken tijdstip bel en zeg dat ik niet achter mijn bureau zit voor een interview maar voor de deur sta, zwaait deze open. Een lange blondine met groene ogen – ze wil niet met haar naam in de krant, ze is uit ‘sympathie’ aanwezig – staat me welwillend te woord. Haar ogen kijken spijtig. Ze mag me nog niets vertellen. Niet over het geplande openingsfeest, niet over de uitbreiding van de doelgroepen. Wel vertelt ze enthousiast dat Panama nachtclub en restaurant blijft. En ook dat ze voor meer doelgroepen activiteiten gaan organiseren. Het blijft vaag en schimmig, maar de handtekeningen zijn nog niet gezet. Dus voorlopig blijft het gonzen, tot ze lekker met ‘knallende informatie’ kunnen komen. Aan de persvriendelijke dame zal het niet liggen, zij heeft er duidelijk zin in.

Panama is restaurant en nachtclub. Een gezond bedrijf dat ten onder ging aan dure juridische procedures vanwege geluids- en wateroverlast. Eigenaar Michael van de Kuit van vastgoedbedrijf Nedstede is Panama na het faillissement te hulp gekomen voor een doorstart. Om geluidshinder te beperken wordt het dak extra geïsoleerd en wordt de ingang verplaatst van de Oostelijke Handelskade naar de Piet Heinkade. Met het stadsdeel is overeengekomen dat de gedoogvergunning wordt omgezet in een officiële exploitatievergunning.

Laten we hopen dat Club Panama in 2013 weer is gestegen op de ranglijst van beste clubs ter wereld. In 2009 stonden ze op de eenendertigste plaats.

Door Janneke Holtslag