Nieuws

P.C. Hooft, minnaar van het Muiderslot

De tentoonstelling ‘De man, de prijs, de straat’ brengt dichter P.C. Hooft tot leven als een hartstochtelijk vrouwenliefhebber.

Naast een roodfluwelen gordijn hangt een waarschuwingsbordje: ‘alleen 18 jaar en ouder’. Als het gordijn opengaat en een bezoeker uit de kleine ruimte tevoorschijn komt, wordt ze nieuwsgierig door de wachtenden bekeken. Hoe was het? “Ik heb het er warm van gekregen,” lacht de vrouw verlegen. Ze komt net uit de darkroom van het Muiderslot, onderdeel van een expositie over de belangrijkste bewoner van dit kasteel: dichter en historicus P.C. Hooft.

De ondertitel van de tentoonstelling, ‘De man, de prijs, de straat’, speelt handig in op de associaties die de naam bij de meeste mensen oproept. Alle drie de aspecten van het icoon komen aan bod. Er is ruime aandacht voor Hoofts historische werk en zijn erotische poëzie. ‘De man’ komt hieruit tot leven als een hardwerkende geschiedschrijver met oprechte interesse in de wereld om zich heen, maar ook als een hartstochtelijke vrouwenliefhebber, die harten veroverde met zijn speelse en sprankelende poëzie. Voorgedragen door Huub van der Lubbe en Ramsey Nasr blijken zijn gedichten niets aan kracht en sensualiteit te hebben ingeboet.

Op de expositie wordt de beroemde P.C. Hooftstraat in haar context geplaatst: wat is de overeenkomst tussen deze luxe en de rijkdom van de Gouden Eeuw? En hoe is het schoonheidsideaal de afgelopen eeuwen veranderd?

In de Slotkapel toont een speciaal voor deze tentoonstelling geschilderd paneel alle winnaars van de prestigieuze P.C. Hooft-prijs. Ook is het werk te lezen van de winnaar van een junioreditie van de prijs: het Hooftjuweel. Het Muiderslot riep deze prijs voor jong poëzietalent dit jaar in het leven.

Wie Hoofts ‘minnedorst’ zelf wil ervaren, is van harte uitgenodigd een kijkje te nemen achter het gordijn.

Tentoonstelling: t/m 29 november 2015. Zie muiderslot.nl.

Door Floor Schrijvers

Muiderslot