Nieuws

Overzichtstentoonstelling in CBK

Ogenschouw, 30 jaar waarneming, is een pleidooi voor het kijken, nog beter kijken en hoe dat je leven kan verrijken. De tentoonstelling bij CBK Amsterdam geeft een overzicht van schilderijen, grafiek, tekeningen en ruimtelijk werk van Theo de Feyter, Paul Gorter, Lau Heidendael, Toine Moerbeek, Bert Osinga, Joanna Quispel, Wendelien Schönfeld, Kris Spinhoven en Janneke Tangelder.

De kunstenaars kennen elkaar al meer dan dertig jaar. Een gemeenschappelijke interesse in het kijken naar de waarneming vormt het uitgangspunt van de tentoonstelling. De kunstenaars hebben heel verschillende opvattingen over een landschap, een stadsgezicht of interieur. De ‘werkelijkheid’, een landschap, stadsgezicht of interieur, kan men analyserend benaderen via het licht, of via het karakter der dingen. Maar ook door ín te grijpen in de werkelijkheid en dingen toe te voegen en te arrangeren. De verbeelding wordt niet uitgesloten; maquettes, poppen, spiegels of andere ruimtelijke objecten en ook levende modellen vullen de werkelijke ruimte aan met wat ontbrak.

De tentoonstelling laat recent werk zien naast een selectie uit vroeger werk. Een aantal daarvan behoort tot de collectie van CBK Amsterdam. De verschillende stijlen en werkwijzen in de benadering van de ‘werkelijkheid’ lopen bij de exposanten sterk uiteen; dat maakt de tentoonstelling ook zo interessant. Het is aan de bezoeker te beoordelen of de ontwikkeling van dertig jaar een vooruitgang is gebleken of niet.

Friso Lammertse conservator van het Museum Boijmans van Beuningen opent de tentoonstelling op donderdag 21 maart om 18.00 uur bij CBK Amsterdam.

Bij Ogenschouw is een veelzijdig activiteitenprogramma gemaakt met onder meer rondleidingen en workshops. De tentoonstelling duurt t/m 26 april 2013 en is gratis te bezoeken. Zie voor openingstijden www.cbkamsterdam.nl.