Nieuws

Overlast van scholieren op Zeeburgereiland

Vorige week is een buurtbewoner van de Sportheldenbuurt ernstig bedreigd door een groep scholieren. Volgens de bewoner, die aangifte heeft gedaan en anoniem wil blijven, wordt de sfeer in de wijk ‘ernstig bezoedeld’. “Mensen voelen zich niet veilig op klaarlichte dag.” Volgens hem gaat het om leerlingen van het CBurg College. 

In de pauzes trekken ze door de wijk richting de skatebaan en de winkels, zoals buurtsuper Borneo aan de Rie Mastenbroekstraat. De belaagde buurtbewoner: “Meestal zorg ik ervoor dat ik dan niet in de buurt ben. Ik stel mijn boodschappen uit, ga naar winkels op IJburg of bij winkelcentrum Brazilië. Maar op 20 oktober stond ik er rond 12.30 uur helaas middenin. Toen ik Borneo wilde verlaten, stond een twintigtal scholieren, niet ouder dan 14, de deuropening te blokkeren. Mijn verzoek om vrije doorgang kon op hoongelach en scheldkanonnades rekenen. Eenmaal buiten werd ik voor ‘kankernederlander’ uitgemaakt, en door een horde van die kinderen achtervolgd en bekogeld met flesjes en snoepwaar. Toen ik voor de zekerheid wat beeldmateriaal maakte waren de rapen uiteraard gaar. Een paar jongens renden op me af: ‘Verwijder die foto’s, kankermodderfokker!’ Het was een zeer verontrustende situatie. Ik ben niet angstig uitgevallen, maar één persoon tegen een agressieve groep die dreigt je naar huis te volgen is geen pretje. Ik belde de politie en de eigenaar van Borneo snelde gelukkig te hulp. Toen dropen ze af. Ik hoorde van de politie dat ze op hun aftocht nog vuurwerk naar een wandelend stel gooiden.”

De buurtbewoner heeft een klacht ingediend bij de directeur van het CBurg College en heeft aangifte gedaan. Een kleine rondvraag in de buurt leert dat meer mensen bang zijn om in de buurt van deze kinderen te komen, vertelt hij. “De sfeer in de wijk wordt ernstig bezoedeld. Mensen voelen zich niet veilig op klaarlichte dag en dat is onacceptabel.”

De scholieren van het CBurg College, een school voor vmbo basis en kader, zorgden al in 2018 voor overlast, zo ervoer een van de bouwers. Toen ging het om vernieling van onder meer brievenbussen en brandstichting. In de wijk staat nog een tweede middelbare school: het Alasca (voorheen Cartesius 2) voor havo en vwo. Tot afgelopen zomer huisde hier IJburg College 2.

Reactie van Rick Volder, directeur Cburg College
‘Overlast is niet standaard’
“Uiteraard vind ik het heel vervelend dat iemand zo’n incident meemaakt. Ik heb dan ook direct contact gezocht met wijkagent Hagebeek. De buurtbewoner heeft aangifte gedaan en daarmee is het een zaak van de politie geworden.Dat is terecht, want het voorval vindt plaats in de openbare ruimte.
Onze leerlingen en de leerlingen van andere scholen hebben in de pauze de keuze om in de schoolkantine te blijven of naar buiten te gaan. Met de wijkagent bespreken wij zeer regelmatig alle zaken die betrekking hebben op de buurt en preventieprojecten, die de school samen met de politie uitvoert. Klachten worden altijd besproken en indien mogelijk wordt er follow-up aan gegeven. We hebben bijvoorbeeld geconstateerd dat op de looproutes geen prullenbakken staan. Daarover gaan we in gesprek met de gemeente. In het kalenderjaar 2020 zijn er op deze manier zo’n vijf kwesties besproken. Ja, daarin gaat het ook weleens over overlast door onze leerlingen. Het is echter zeker niet zo dat leerlingen standaard overlast veroorzaken als ze door de wijk lopen. Bij ons op school weten de jongeren hoe ze zich horen te gedragen. Helaas nemen ze dit gedrag niet altijd mee als ze de school verlaten. Hierover voeren we uiteraard gesprekken met ze.”