Sport

‘Van mijn ouders moest ik per se mijn school afmaken’

Yordi Yamali (30) is een talentvolle voetballer die in Turkije twee jaar aan het profvoetbal rook. Zijn voetbalbestaan voltrok zich echter grotendeels bij SV Diemen, waar hij in het tweede zaterdagelftal acteert. Daarnaast is Yordi een welbespraakte deelnemer aan de online voetbaltalkshow FC Afkicken, waar met een biertje het (inter)nationale voetbal wordt becommentarieerd.

Vertel eens over je voetbalcarrière?
“Ik begon als zesjarige bij Voorland, waar Urby Emanuelson ook voetbalde. Daarna speelde ik bij Diemen met Ryan Babel. Op mijn vijftiende debuteerde ik in het eerste. Ik wilde voetballen maar van mijn ouders moest ik per se mijn school afmaken. Van het vwo ging ik uiteindelijk naar de mavo. Op een open dag van Konyaspor in Turkije, waar mijn vader vandaan komt, werd ik geselecteerd. Een dag later woonde ik in een appartement met andere jeugdspelers. Ik was zeventien, trainde ineens tweemaal per dag. Het eerste heb ik niet gehaald. Ik kon het lang-leve-de-lol niet loslaten, maar het was een mooie ervaring. Mijn ambities waren meteen klaar; ik ging terug naar m’n vrienden in Diemen.
Ik ben spits, als ik het aan een stijl moet koppelen ga ik voor Mariano Bombarda. Ik kan de bal goed afschermen en lekker hard schieten. Bij Diemen is alles top geregeld, maar het is geen gezellige vereniging. Ze vinden het niet leuk dat ik dit zeg, maar ze kijken je de kantine uit als het laat wordt. Ik speel voor mijn vrienden, niet voor de club. Voetbal is een heerlijke uitlaatklep: negentig minuten samen knokken en daarna gezelligheid.”

Wat vind je mooi aan FC Afkicken?
“Je leert veel mensen kennen en bovendien alle facetten van een programma maken. Dat was kicken, vanaf dag één. Ik vind onze vrijdagmiddagborrel het leukst. Daarin heb ik toffe gesprekken over voetbal met mensen die me interesseren. En inhoudelijk waardeer ik Bureau Buitenland sterk.”

Waarin onderscheiden jullie je van andere talkshows?
“We hebben altijd een positieve benadering. Voetballers afzeiken is makkelijk. Er is een generatiekloof tussen veel journalisten en voetballers. De interesses van spelers zelf worden onderbelicht. Journalisten hebben geen idee wat die jongens doen of welke muziek ze luisteren. Wij wel een beetje. In de toekomst zou ik het heel gaaf vinden om portretten te maken van clubs of spelers. Om na te gaan wat ze bezighoudt en waar ze voldoening uit halen. Al is het de hele dag Instagram.”

Je moet kiezen. Voetballen of ouwehoeren over voetbal?
“Niks is mooier dan voetballen toch?”

Door Gijs Lauret

Meer voetbal in Oost.