Advertorial

Orthodontie Amsterdam Oost: ‘Steeds meer mensen met slaapapneu’

Dat orthodontie meer is dan een beugel en mooie rechte tanden blijkt uit de toenemende belangstelling van specialisten en ziekenhuizen om de combinatie orthodontie en kaakchirurgie in te zetten als behandelmethode bij (ernstige) slaapapneu. Orthodontie Amsterdam helpt steeds vaker bij deze specifieke kno-gevallen.

Orthodontie is feitelijk een medische ingreep van veranderingen in de tand- en kaakpositie om een harmonisch en functioneel geheel te krijgen. De spraak, ademhaling en slik- en kauwbewegingen dienen zo optimaal mogelijk te functioneren. Het herstellen en creëren van een evenwicht in al deze functies is daarbij het doel. Maar wat als het evenwicht volledig uit balans is? Wat als je boven- of onderkaak niet in balans zijn en je last hebt van slaapapneu?

Kaakchirurgie als een behandelmethode bij slaapapneu
Bij slaapapneu adem je tijdens de slaap niet goed door of stop je (tijdelijk) met ademhalen. Hierdoor ontstaat zuurstoftekort. Je hersenen geven het lichaam een signaal om wakker te worden. Vaak word je hiervan niet helemaal wakker, maar het verstoort wel je slaap en dus je nachtrust. De ademstilstanden duren minstens tien seconden en kunnen gedurende de nacht tot dertig keer per uur voorkomen.

Structureel moe
Het gevolg is dat je niet uitgerust wakker wordt en structureel moe bent. Je hebt overdag minder energie en last van concentratiestoornissen of je valt zelfs in slaap. Ook kun je depressieve klachten ontwikkelen.

Zo’n 600.000 Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van slaapapneu, een onderschat en groot probleem. Bovendien verhogen onbehandelde slaapapneus de kans op hart- en vaatziekten en op een herseninfarct. Doordat een slaapapneu vaak veel te laat wordt ontdekt, kost deze aandoening ons naar schatting 1,5 miljard euro per jaar. Er bestaan verschillende behandelmethodes om slaapapneu te verminderen of te verhelpen. De website van de Apneuvereniging geeft veel informatie hierover.

Orthodontie
Orthodontiepraktijk Amsterdam Oost is een van de gespecialiseerde praktijken die patiënten met slaapapneu behandelen. Orthodontist Elsje Huntjens: “Wij behandelen uitsluitend op doorverwijzing of in nauwe samenwerking met specialisten zoals een kaakchirurg en longarts. Afhankelijk van de ernst van de slaapapneu kan het zijn dat wij een orthodontisch voortraject ingaan om de stand van de kaken voor te bereiden op de kaakoperatie. Dit doen we op basis van computergestuurde 3D-beelden van de kaken en de schedel. Andersom kan ook: de kaakoperatie heeft plaatsgevonden en wij zorgen dat alles volgens behandelplan netjes op zijn plaats komt.”

Luchtweg verbreden
Huntjens: “Een kaakoperatie klinkt heftig, maar alle patiënten zijn dolgelukkig als alles achter de rug is en ze weer normaal kunnen ademhalen tijdens hun slaap. Door het naar voren zetten van de boven- en/of onderkaak wordt de luchtweg wijder waardoor patiënten van hun snurk- en apneuprobleem verlost zijn. Ik heb echt patiënten gehad die huilden van geluk na zich jarenlang ellendig en onbegrepen te hebben gevoeld. Ik voel weer dat ik leef, vertelde een patiënt mij onlangs.”

Hoelang duurt het?
Een gecombineerde orthodontisch-kaakchirurgische behandeling duurt gemiddeld anderhalf tot drie jaar. Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat je weer normaal kunt eten en kauwen. Patiënten met een ernstige slaapapneu hebben een lange weg te gaan, maar ze ervaren de behandeling en ingreep bijna allemaal als bevrijdend en levensveranderend.

Denk je last te hebben van slaapapneu? Bespreek het altijd eerst met je huisarts of tandarts die je zal doorverwijzen naar een specialist. De specialist neemt contact op met Orthodontie Amsterdam Oost en wordt er gezamenlijk een behandelplan met kostenbegroting opgesteld.

Zie www.orthodontieamsterdamoost.nl

Tandheelkundige Slaapgeneeskunde geeft ook veel informatie: www.nvts.nl.

Advertorial