Nieuws

Oranjegekte

Steeds weer zien we op IJburg geheimzinnige oranje cirkels verschijnen. Op iedere nieuwe stoep of straat lijken ze spontaan te ontstaan, en veel mensen vragen zich af wat daar toch de bedoeling van is. Zouden dat de plekken zijn waar straks de ondergrondse containers komen, bijvoorbeeld?

Jan Henckel, manager van de afdeling Grootschalige topografie bij de gemeentelijke Dienst Persoons- en Geo-informatie biedt opheldering. “In iedere nieuwe buurt verrichten wij metingen om de situatie in de straat – gebouwen, lantaarnpalen, etc. – toe te voegen aan de grootschalige kaart van Amsterdam. Die kaart is nodig voor het kadaster, bouwvergunningen en dergelijke.” De kaart kan worden bekeken via www.atlas.amsterdam.nl. Makkelijk als je een adres wilt opzoeken maar ook voorzieningen, zoals tandarts en apotheek, zijn erop terug te vinden.

Wie nu op die website kijkt zal zien dat de kaart van IJburg niet helemaal ‘bij’ is. Er wordt aan gewerkt om hem te actualiseren. Om de kaart te kunnen maken zijn verschillende metingen nodig. Dat is een precies werkje, waarbij vanaf vaste plekken moet worden gemeten. Om die meetpunten vast te leggen worden er genummerde spijkers in de grond geslagen. Deze worden gemarkeerd met een oranje cirkel, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn. Op den duur verdwijnen die cirkels door de regen. De spijkers blijven zitten. Voor als er nog eens gemeten moet worden.


Door Carla Peddemors