Nieuws

Open Havendag IJburg

Zondagmiddag 17 april houdt IJburg Open Havendag. Met tal van feestelijke activiteiten in en rondom de haven aan de Krijn Taconiskade wordt de opening van het vaarseizoen gevierd. Klassieke en moderne schepen bezoeken, een proefrondje zeilen, surfen en suppen, een terrasje pikken aan de kade – het komt allemaal aan bod. Een mooie gelegenheid voor IJburgers èn voor Amsterdammers uit andere stadswijken (met tram 26 ben je er zó!) om eens mee te maken hoe in het Havenkwartier watersport en gezelligheid hand in hand gaan.

Initiatiefnemer voor de ‘Open Havendag IJburg’ is Menno Hoekstra, directeur van de Muider Compagnie, die in de IJburgse haven een vaste plek heeft. In samenwerking met alle bij de haven betrokken ondernemers en Watersportvereniging IJburg is er een gevarieerd programma opgezet, met activiteiten voor het hele gezin. De leden van WV IJburg verhogen de sfeer met een haven vol fraai versierde boten en de sluismeester houdt die middag open huis. Op de kade, tussen de (informatie)kraampjes met watersportartikelen, zal een centrale bar te vinden zijn. Uiteraard zijn alle restaurants en terrassen rondom de haven geopend.
IJburg zal zich met de Open Havendag weer van zijn beste (nautische) kant laten zien, ook aan mensen die IJburg nog niet kennen. Daarom is ook de huizenwinkel IJburg Expo die middag open, waar de mogelijkheid wordt geboden om IJburg vanaf het water te bekijken met de IJburg Expo-sloep. Het belooft een onvergetelijke dag te worden. Aanvang 13.00 uur.

Het programma
Hoewel het programma nog niet in detail vaststaat, kan alvast in grote lijnen worden verteld wat er op de Open Havendag te doen zal zijn. Kijk tegen die tijd op www.debrugkrant.nl voor het definitieve overzicht.

Schepen bezoeken
– Klassieke schepen
De Muider Compagnie stelt zijn klassieke zeiltjalken De Egelantier en De Rederijker open voor bezichtiging. Als speciale attractie halen zij ook het Statenjacht naar IJburg, hoewel dat buitengaats moet blijven omdat het niet door de sluis past. De Titaan van Léon Verraes is op de weg terug van een lange tocht en zal eind van de middag binnenlopen. Op uitnodiging van Menno Hoekstra komt ook de Amsterdamse Salonboot Rederij met een klassieke salonboot naar IJburg.

– Wedstrijdjachten
Ook aan boord van de zeiljachten van Sailing Business Events kan een kijkje worden genomen. Er wordt tekst en uitleg gegeven over dit specifieke type zeiljacht, over de wedstrijden die ermee gevaren worden en over het bedrijfszeilen. Een van de jachten wordt tijdens de Open Havendag geheel ‘wedstrijdklaar’ aangemeerd.

– Pampusveer Sailboa
Het Pampusveer Sailboa ligt vanaf die dag weer op zijn oude plek. De dagelijkse veerdienst (12.00 en 14.00 uur) vangt aan op dinsdag 19 april en tijdens de Open Havendag kan iedereen de boot bezichtigen. Eigenaar Imre Leenhouts heeft nog een verrassing in petto, die waarschijnlijk tijdens de Open Havendag wordt onthuld.

– Reddingsboot Johanna Louisa
De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij komt naar IJburg om vol trots de klassieke reddingsboot Johanna Louisa te tonen. Het schip was in gebruik tussen 1968 en 1993 en wordt door vrijwilligers in de vaart gehouden. Zij laten graag zien hoe het schip er vanbinnen uitziet.

– IJburgse snelle motorboot
Naast antieke schepen zal er ook een pas ontworpen, snelle motorboot te zien zijn. De Yburg 650, op de markt gebracht door IJburgers Wik Becker en Joost de Waard, is begin maart op de Hiswa geïntroduceerd. Dit type boot biedt plaats aan 8 tot 10 mensen. Wie hem even wil proberen, mag een rondje meevaren.

Zeilen en surfen
Bezoekers aan de Open Havendag kunnen ook zelf kennismaken met de watersport en aan den lijve ondervinden hoe het is om te zeilen of te surfen. Wie het eens wil proberen, kan zich ter plekke opgeven bij een van onderstaande marktkraampjes op de kade:

– Jeugdzeilen
Watersportvereniging IJburg en Zeilschool Kapitein Uil stellen optimistjes en instructeurs beschikbaar om kinderen (vanaf 7 à 8 jaar) te laten kennismaken met de zeilsport.

– Zeilen voor volwassenen
Dankzij samenwerking tussen WV IJburg en zeilschool Admaris Sailing kunnen ook volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar een proefrondje zeilen, in open zeilboten van het type Randmeer. Ook hier gaat uiteraard een instructeur mee aan boord.

– Surfen
Surfen is de oudste sport van IJburg. De eerste bewoners stonden al snel op de plank en er zijn er steeds meer bijgekomen. Surfcenter IJburg – gevestigd op het strandje aan de Markermeerkant van de sluis – richt een marktkraam in met prachtige surfspullen. Verder is het de bedoeling om bij de haven een surfsimulator te plaatsen. Een mooie gelegenheid om, zonder kans op een nat pak, kennis te maken met de surfsport.

– Suppen
Stand-up-peddling ofwel suppen was vorig jaar al een rage in de IJburgse binnenwateren en zal naar verwachting het komend seizoen veel navolgers krijgen. In de haven worden proeflessen gegeven.

– Wakeboarden
Met grote snelheid op een wakeboard worden voortgetrokken achter een boot. Een soort snowboarden op het water, waarbij je van hekgolf naar hekgolf springt. Wakeboardschool Wake2Wake laat zien hoe het in zijn werk gaat. Geïnteresseerden mogen een poging wagen.

Vaarseizoen
Hoewel de echte helden alleen wegblijven als er ijs ligt, moet het voor de meeste watersporters wel een beetje lekker weer zijn voor ze het water weer op gaan. In ons land loopt het vaarseizoen ruwweg van april tot oktober.
In het voorjaar komt het water weer tot leven: boten worden uit de winterstalling gehaald, dekken worden geschrobd, zeilen gehesen. De IJburgse haven loopt vol, de sluizen worden weer dagelijks bediend, de terrassen ingericht. Het vaarseizoen begint!

Door Carla M. Peddemors