Nieuws

Open Havendag groeit uit tot Open Haven Festival

De eerder in de krant aangekondigde Open Havendag waarmee IJburg op 17 april de opening van het vaarseizoen viert, is gepromoveerd. Dankzij de groei van het aantal betrokken partijen staat er aanstaande zondag een heus Open Haven Festival, met feestelijke activiteiten in en rondom de IJburgse haven aan de Krijn Taconiskade. Initiatiefnemer Menno Hoekstra van The Lighthouse heeft samen met Watersportvereniging IJburg en met alle bij de haven betrokken ondernemers een bont programma opgezet. Zoals beloofd geeft onze krant kort voor het festival nog even een update van het programma.

 

 

Programma Open Haven Festival IJburg

Opening:
Stadsdeelwethouder Nevin Öszütok opent het festival om 13 uur bij The Lighthouse.

Schepen bezoeken:
– Klassieke schepen

De klassieke zeiltjalken de Egelantier en de Rederijker van De Muider Compagnie houden ‘open boot’. Ook hun Statenjacht De Utrecht komt naar IJburg, hoewel dat buitengaats moet blijven omdat het niet door de sluis past. En zij nemen de Bakdek van Muiden mee, waarmee die middag rondvaarten door de haven worden gemaakt. Verder komt de Amsterdamse Salonboot Rederij met de klassieke salonboot Jean Schmitz naar IJburg.

De Titaan van Léon Verraes is op terugreis van een lange tocht en zal eind van de middag binnenlopen.


– Pampusveer Sailboa

Het Pampusveer Sailboa ligt vanaf die dag weer op zijn oude plek. De dagelijkse veerdienst (12 en 14 uur) begint weer op dinsdag 19 april, maar tijdens de Open Havendag kan iedereen de boot bezichtigen.


– Wedstrijdjachten

Ook op de scherpe zeiljachten van Sailing Business Events kan even een kijkje aan boord worden genomen om tekst en uitleg te krijgen over de jachten zelf (ze zijn van het type IMX 40 van X Yachts), over de wedstrijden die ze er mee varen en het bedrijfszeilen. Een van de jachten leggen ze helemaal ‘wedstrijdklaar’ zoals een wedstrijd schip er bij ligt vlak voor de start.


– Reddingsboot Johanna Louisa

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij komt naar IJburg om met trots hun klassieke reddingsboot Johanna Louisa te tonen. Het schip was actief tussen 1968 en 1993, en wordt nu door vrijwilligers in de vaart gehouden.

De KNRM laat graag zien hoe het schip er van binnen uitziet. En ze tonen de werking van een reddingsvlot.

– IJburgse snelle motorboot
Naast antieke schepen zal er ook een kersvers ontworpen snelle motorboot te zien zijn, op de markt gebracht door IJburgers Wik Becker en Joost de Waard. Het is de Yburg 650, die begin maart op de Hiswa werd geïntroduceerd. Er passen 8 tot 10 mensen op en wie hem even wil proberen mag een rondje meevaren.

Zeilen en surfen:

Bezoekers aan de Open Havendag kunnen ook zelf met de watersport kennismaken, en aan den lijve ondervinden wat het is om te zeilen of te surfen. Wie het eens wil proberen kan zich ter plekke opgeven bij een van de marktkraampjes op de kade, en wel voor:

– Jeugzeilen
De Watersportvereniging IJburg en Zeilschool Kapitein Uil stellen optimistjes en instructeurs beschikbaar om kinderen (vanaf 7 à 8 jaar) te laten kennismaken met de zeilsport.

– Zeilen voor volwassenen

Dankzij samenwerking tussen WV IJburg en zeilschool Admaris Sailing kunnen ook volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar een proefrondje zeilen, in open zeilboten van het type Randmeer. Ook hier gaat uiteraard een instructeur mee aan boord. De Randmeer van WV IJburg wordt óók ingezet.

– Surfen

Surfen is de oudste sport van IJburg. De eerste bewoners stonden al snel op de plank en er zijn er steeds meer bijgekomen. Surfcenter IJburg – gevestigd op het strandje aan de Markermeerkant van de sluis – presenteert het programma van hun ‘Surf Club’ voor het komend seizoen en vult voor de liefhebber een marktkraam met prachtige surfspullen. Verder zijn ze van plan om bij de haven een surfsimulator te plaatsen. Wie eens wil kennismaken met de surfsport kan het hier proberen zonder kans op een nat pak.

– Suppen

Stand-up-paddling ofwel Suppen was vorig jaar al een rage in de IJburgse binnenwateren en zal naar verwachting het komend seizoen veel navolgers krijgen. In de haven worden proeflessen gegeven.

– Wakeboarden

Met grote snelheid op een wakeboard achter een skiboot die je voorttrekt. Soort van snowboarden op het water. Je springt van hekgolf naar hekgolf. Wakeboardschool Wake2Wake laat zien hoe het werkt en wie wil mag het even proberen.

Sluishuis bezichtigen:

Hoewel de sluismeester het die middag heel druk zal hebben stelt hij voor de gelegenheid tot 16 uur het sluishuis open, zodat het publiek eens kan zien hoe dat schutten gaat.

Horeca:

– Terrassen, grandcafés en restaurants
N.A.P., Dok 48, Pannenkoek & Zo en Harbour Club The Lighthouse, ze zijn allemaal open.

– Centrale bar

De gezamenlijke horeca rondom de haven verzorgt een centrale bar.

Muziek:

Er staat een podium voor de muzikale omlijsting: ‘Ensemble de Minuit’, ‘De 4tuoze Matroze’ en een Shantykoor treden op.

Markt:
– Watersportartikelen

Watersport Oost en Datema zullen aanwezig zijn met een assortiment watersportartikelen.

– Van alles te koop
De lokale middenstand geeft acte de présence in feestelijke marktkramen.

– IJburg Expo open
Het bezoekerscentrum IJburg Expo met alle informatie over wonen op IJburg is die middag geopend. Zij hebben hun sloepje beschikbaar voor een rondvaart door de IJburgse grachten om deze nautische wijk vanaf het water te bekijken.

Het feest duurt tot ca. 18 uur.