Nieuws

Open Coffee voor ondernemende IJburgers

Elke laatste vrijdag van de maand is er in de Espressofabriek een informele Open Coffee voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Maar initiatiefnemer Gerard van Enk ziet het inmiddels graag wat ruimer. “Het is een samenzijn voor ondernemende IJburgers die creatief meepraten en meedenken over wat er speelt in de buurt.” Het gaat dan ook vaak over echte IJburgkwesties als de file en voorzieningen. Maar soms gaat het ook ‘gewoon’ over de kinderen. En soms, heel soms, wordt er ook genetwerkt.

Na een conferentie voor zzp’ers in 2008, georganiseerd door kunstenaarscollectief ‘Het Blauwe Huis’, bleek dat er op IJburg veel thuiswerkers wonen. Van Enk, zelfstandig internetontwikkelaar, wilde daar iets mee. “Ik vind het zelf ook leuk om andere ondernemers te ontmoeten en te horen hoe zij tegen dingen aankijken. Het is voor mij niet eens puur zakelijk. Het fenomeen Open Coffee kende ik uit de binnenstad. Dus het was eigenlijk zo op poten gezet.”

Van Enk benadrukt dat het om een informele bijeenkomst gaat. “De ene maand zijn er drie mensen, de andere maand wel dertig. Maar het is altijd goed. We praten met elkaar over allerhande onderwerpen. Hier komen betrokken IJburgers die op een creatieve manier iets voor IJburg kunnen of willen betekenen.”

Neem Erik, trouwe Open Coffeebezoeker, en geen zzp’er. “Ik ben ‘maar een advocaat in loondienst’. De meesten van ons treffen elkaar ook op twitter. Zodoende weten we van elkaar hoe we over bepaalde onderwerpen denken. Deze ochtendkoffie is niets anders dan eens InRealLife van gedachten wisselen. Het leuke is: ik spreek hier mensen die ik normaal nooit zou ontmoeten. Omdat we allemaal heel verschillend zijn.”

Tegelijk met de Open Coffee richtte Van Enk een website op, waarbij inmiddels 177 kleine zelfstandigen zijn aangesloten. Zo ontstond het netwerk zzp ijburg. “Maar ik wil het graag wat breder trekken. Er is eind vorig jaar veel te doen geweest over het ondernemersklimaat. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest, afzonderlijk van elkaar georganiseerd vanuit verschillende instanties en verenigingen. Als we nu eens een overkoepelend platform creëren, met een website waarop alle informatie over ondernemen te vinden is? Tijdens de Open Coffee kan alles dan nog eens besproken worden. Dat je als ondernemer op IJburg weet: daar moet ik zijn.”

Voor Johan, die wand- en plafondschilderingen maakt, en Gabrielle (grafisch vormgever) was de eerste Open Coffee van 2011 ook meteen hun eerste keer. “Het is een leuk initiatief,” zegt Johan, die zeker van plan is vaker te komen. Dat geldt ook voor Gabrielle: “Een nieuw jaar, nieuwe kansen, je weet maar nooit waar het toe leidt.”

Open Coffee voor ondernemende IJburgers: elke laatste vrijdag van de maand, 8.30–10.00 uur, Espressofabriek. Zie ook http://zzpijburg.ning.com/