Nieuws

Op Zeeburgereiland: ‘Honden moeten lekker met elkaar kunnen kloten’

Op de Oostpunt, afslag S114, heeft Conny haar hondenopvang met trimsalon Pompidom. Ze is hier zielsgelukkig. “Honden horen niet met mensen, maar met elkaar te spelen. En ik ben een lucky bastard.”

Conny Zijlstra (63) is een hondenvrouw in hart en nieren. Je kunt bij haar met je hond terecht voor dagopvang, weekendopvang en vakantieopvang. De beesten hebben een groot afgesloten speelveld en worden meerdere keren per dag uitgelaten. Honden kunnen op vaste tijden gebracht en gehaald worden. “En anders even een appje, want ik wil rust in de tent.”

In 2012 begon Conny op deze plek met haar mobiele trimsalon, een omgebouwde camper. Onlangs tekende ze een huurcontract voor vijf jaar. “Ik neem niet zomaar elke hond aan hoor, hoog-risico rassen neem ik niet. Omdat ook de donsjes en de pluisjes veilig moeten kunnen spelen.” Voor die kleinere ‘toyrassen’ heeft ze daarom een apart veld. Vol overtuiging: “Honden spelen met honden, net zoals mensen met mensen spelen. Ze moeten lekker met elkaar kunnen kloten.” 

Lukt het meiden, zegt Conny tegen haar eigen hondjes. Ze heeft er ‘een stuk of wat’. “Ik fok ze, dwergkeesjes. Dat zijn echt reteleuke beesten. Wacht effe, zegt ze ineens, ik moet effe iemand tot de orde roepen.” Ze snelt naar buiten, waar een van de opvanghonden ondeugend is.

Van jongs af aan is Conny met honden bezig. “Twintig jaar geleden zei ik al dat ze in groepen opvangen moeten worden in plaats van in kennels. Toen verklaarden ze me voor gek. En kijk nou ’s hier. Ik ben een lucky bastard, dank onze lieve heer dat-ie me heeft gezegend met deze plek. Honden moeten met elkaar zijn, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik merk het gewoon: als ze paar dagen op de opvang zijn, luisteren ze beter en zijn ze liever. Kijk… ik lees honden. Doe je geen intake, vragen mensen. Welnee, ik heb allang gezien hoe die hond in elkaar steekt.”

Desgewenst helpt Conny daarom ook bij de opvoeding. “Wat nu erg in is: je moet je hond afleiden. Maar ik zeg: opvoeden. Niet pamperen maar leiding geven. Je moet laten zien wie de baas is. Een hond wordt zelfverzekerder van duidelijkheid.”

Trimsalon
De trimsalon is inmiddels uitgegroeid tot een erkend leerbedrijf met gediplomeerde trimmers. Plukken, knippen, scheren, wassen en drogen: alles is er mogelijk. “We doen alle rassen, maar zijn gespecialiseerd in labradoodles en golden retrievers. We doen ook probleemhondjes en anti-ruibehandelingen.”

Terwijl ze honden knuffelend met een stoffer en blik een drol van het speelveld veegt: “Het is zo heerlijk hier, ik voel me rijk. Dit is wat je in je stoutste dromen niet durft te dromen.”

Trimsalon Pompidom met Hondencreche S114, IJdijk 10, 06-33633992, www.hondencreche-S114.nl