Nieuws

Op Zeeburgereiland begint nu het echte werk

De ontwikkeling van Zeeburgereiland schiet ineens op. Afgelopen weekend vond het Magneet Festival nog plaats, maar langzaam wordt het geluid van artiesten en bezoekers vervangen door dat van bouwvakkers. De Alliantie begint op 1 september met de bouw van wat uiteindelijk een complete woonwijk moet worden.

Jarenlang gebeurde er relatief weinig op het ruige Zeeburgereiland. Langs de waterkant verrezen al wel wat huizen, maar nu begint het echte werk. Op 1 september gaat de bouw van zestig woningen van start. Als het aan woningcorporatie de Alliantie ligt, worden dat er in totaal zeshonderd. “Een derde zal bestaan uit sociale huurwoningen, een derde uit vrije sector-huurwoningen van 700 tot 950 euro en een derde uit koopwoningen,” vertelt gebiedsontwikkelaar Marieke Top van de Alliantie. De woningcorporatie is in gesprek met diverse marktpartijen over de bouw van de koopwoningen.

De Alliantie verwacht dat de laatste woningen in 2018 worden opgeleverd. Dan zal er een complete wijk staan in een gebied waar nu nog amper iemand woont. Omdat Zeeburgereiland ruig en leeg was, kon het Magneet Festival op de Oostpunt plaatsvinden. Elke zomer sinds 2011 streek de creatieve broedplaats er vier weken lang neer. Dit jaar staat het festival er voor het eerst twee weken – volgens initiatiefnemer Jesse Limmen omdat het te veel werk en geld kost om het vier weken te organiseren. Het festival mag hierna nog zeker twee jaar terugkeren. Intussen zullen er mensen vlak bij de Oostpunt komen wonen.

Toch verwacht Marieke Top geen problemen in de toekomst, bijvoorbeeld met omwonenden die klagen over geluidsoverlast. “We zeggen nadrukkelijk tegen mensen dat het een ruig terrein is en dat ze daar met name de eerste jaren rekening mee moeten houden.” Daardoor komen er mensen op af die willen pionieren en zelf iets moois van het gebied willen maken. Volgens Top hoort het Magneet Festival bij deze pioniersmentaliteit. De Alliantie is Jesse Limmen zelfs dankbaar; juist omdat hij met het festival een nieuw stuk Amsterdam op de kaart zet en het daarmee positief beïnvloedt.

Op Zeeburgereiland start binnenkort de bouw van een heleboel huizen, maar dat betekent niet dat het gebied nu leeg is. Sinds kort wonen studenten van het Conservatorium er in een flatgebouw. Bovendien is het eerste schooljaar begonnen van het IJburg College 2 – een nevenvestiging van het IJburg College. Zo’n 600 leerlingen gaan sinds vorige week naar school in een tijdelijk gebouw op Zeeburgereiland. Nico Moen, projectleider huisvesting: “De eerste paal van het permanente gebouw gaat komend voorjaar de grond in en in augustus 2016 wordt de school opgeleverd.”
Door Ana Karadarevic

Veel meer verhalen over Zeeburgereiland.