Nieuws

Kan Oost nog hipper?

‘Opkomende buurt’ is een understatement voor de wijken in oud-Oost. Het aantal nieuwe kroegen, restaurants en hippe winkels dat erbij komt is inmiddels niet meer bij te benen.

In en rond de Javastraat kon je een jaar of twee terug nog een kanonskogel afschieten na acht uur ’s avonds. Alleen in de twee bruine cafés aan de kop en aan de staart van de straat viel er wat te feesten, maar inmiddels kan je er de hipste kroegentocht van de stad houden.
Een kleine opsomming van nieuwigheid van de afgelopen tijd: Rum Barrel (Caraïbisch), Bar Basquiat, de wijnbar van Wilde Zwijnen, Gallizia (Italiaans).
Bar Botanique in de oude Ponteneur en Bar James zijn de twee nieuwste hippe kroegen. Beide openden in juni. Dat zijn dan alleen nog maar de bars. De opkomst van hippe kledingwinkels en delicatessenzaakjes voor ijs, taart en brood is haast niet bij te houden.

Ook elders in Oost lijkt het verkooppraatje van makelaars (‘Oost wordt de nieuwe Pijp’) aan te slaan. Zo wordt de vroegere Wibra aan de Linnaeusstraat verbouwd tot yogastudio en zit er in de Pretoriusstraat – naast een winkel voor olijfolie, een winkel voor glutenvrije boodschappen en een winkel voor ingemaakte groenten – nu ook een shop die alleen maar exclusieve limonade verkoopt. Eat that, De Pijp. Een grotere C van concept vind je nergens.

Ook de huizenprijzen nemen Pijpse vormen aan. Stonden veel woningen twee jaar geleden nog onder water in dit deel van de stad, inmiddels rijzen de prijzen de pan uit. Een bovenhuis op drie en vier hoog (135 vierkante meter) in de Dapperbuurt kost inmiddels 625.000 euro. Huurwoningen van 120 vierkante meter doen rond de tweeduizend euro per maand op de vrije markt. En dat in straten die nog niet zo lang geleden bekendstonden als randje getto. Alleen een bedrijf dat snel, maar tijdelijk een expat moet huisvesten, zal dat willen betalen. Toch…?